Nem, nem keresztelheti Pumbára a gyerekét, sajnáljuk

humor
2023 augusztus 18., 11:40

Az nlc megkérdezte Raátz Juditot, a Nyelvtudományi Kutatóközpont tudományos főmunkatársát arról, milyen neveket akarnak mostanában anyakönyveztetni a magyar szülők, és mik azok, amiket elutasítottak. Raátz a lapnak elmondta, hogy havonta körülbelül 40-50 új kérelem érkezik hozzájuk. Érdekesség, hogy megnövekedett az olyan kérelmek száma, amikor valaki magának kér új nevet.

Arról, hogy milyen neveket nem engedélyeznek, ezt mondta: „A legtöbb a különböző idegen eredetű név, amelynek a helyesírása nem felel meg a jelenlegi jogszabályoknak. Ilyen a Lilith, a Rose, a Nora, a Maya, a Dasha vagy a fiúnevek között az Arthur, a Noah vagy a Johann. Sok a török név a különböző sorozatokból, de szívesen választanának a szülők nevet a különböző mesékből, rajzfilmekből is, többen kérvényezték például a Röneszmé és a Pumba nevet is.”

Raátz összeállított egy kisebb listát további a nevekről, amelyeket kiszórtak a Nyelvtudományi Kutatóközpont munkatársai. Így tehát nem hívhatják a gyereküket hivatalosan a magyarok:

- Annarebeka

- Bodzaróza

- Katamari

- Ninaróza

- Pannalina

- Böbi

- Fibi

- Csillagom

- Csillám

- Beni

- Dani

- Kori

- Jumbi

- Sanya

- Csillagfény