Perceken belül két földrengés is volt Magyarországon

belföld
2023 augusztus 19., 10:00

Magyar idő szerint 11 óra 13 perckor, majd 11 óra 16 perckor is földrengés volt az Alföldön – közölte nem sokkal dél előtt a Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium.

Frissítés: Az első földrengés epicentruma a Kövesligethy Radó obszervatórium szerint a Békés megye északnyugati határán fekvő Gyomaendrődtől 11 kilométerre, míg a másodiké a katasztrófavédelem szerint Túrkevétől 3 kilométerre volt.

A rengések úgynevezett fészekmélysége 20 kilométer volt, leegyszerűsítve: ennyire a földfelszín alatt történt a rengés (kis magyarázat: az a Föld mélyében levő pont a hipocentrum, ahol a kőzet törése vagy a kőzettestek egymáshoz képesti elmozdulása megindul, az epicentrum a földrengés fészke fölött a Föld felszínén elhelyezkedő pont, míg a fészekmélység e kettőnek a távolsága).

link Forrás

A földrengések magnitúdója a Richter-skála szerint 4,0 volt, így az obszervatórium szerint a lakosság széles körben érezhette. Nemcsak helyből, vagy a közeli Mezőtúr, Szarvas, Békésszentandrás, Kondoros, Öcsöd, lakóitól, de Békéscsabáról, Hódmezővásárhelyről és Kecskemétről is érkeztek bejelentések az obszervatóriumba. Károkról egyelőre egyik esetben sem értesült a katasztrófavédelem.

A Richter-skála szerinti 4-es rengés a „gyenge” földrengések kategóriájába tartozik, amelyből világszerte évente nagyjából 6200 történik. Az ilyen rengéseknél károk csak ritkán keletkeznek, például a csillárok kilengése és morajlás jelzi őket.

Néhány napon belül egyébként ez a második magyarországi földrengés: hétfőn a szintén dél-alföldi, de a mostani helyszínnél délebbre fekvő Kisteleken rengett a föld. Az a mostaninál gyengébb, 2-es magnitúdójú rengés volt.