Saját kertjét is díjazta egy fideszes képviselő Érden, szerinte a legjobb szándék vezette, de hibázott

belföld
2023 augusztus 19., 11:44

Öt kategóriából háromban nyert, egyben második lett az érdi Antunovics Antal pályázata az önkormányzat által kiírt Virágzó Érdi Porta programban. Aminek az egyetlen szépséghibája, hogy Antunovics Antal önkormányzati képviselőként tagja volt annak a testületnek, amely a pályázatok elbírálásáról döntött – derül ki az Érdmost.hu cikkéből.

„Sajnálatos módon az egyik önkormányzati képviselőtársunk (...) pályázott a Virágzó Érdi Porta programra és 4 kategóriában nyert is. Antunovits Antalról, a Fidesz képviselőjéről van szó, aki nemcsak a közgyűlés tagja, de a bíráló bizottságban is helyet foglal, így lehetősége volt saját pályázata ügyében dönteni” – idézi az önkormányzati lap Andrasek Mónikát, a Szövetség Érdért képviselőjét, a verseny bírálóbizottságának elnökét. A cikkből később kiderül, hogy az egyébként pénzdíjas versenyben 5 kategória volt, és Antunovics háromban nyert, egyben második helyen végzett.

A lapnak Andrasek azt mondta: amikor ezt megtudta, azt javasolta, hogy saját pályaművét senki ne pontozza. Ezt azonban nem sikerül elérnie: „a begyűjtött szavazólapokból azonban valószínűsíthető, hogy Antunovits (Fidesz-KDNP-Összefogás) a saját pályázataira maximális pontszámot adott ahelyett, hogy üresen hagyta volna a rubrikát”. A helyezéseivel összesen 180 ezer forintnyi növényvásárlási, kertészeti utalványt nyert a képviselő, aki a helyi lap megkeresésére „nem élt a megszólalás lehetőségével”.

A Facebookján viszont a cikk megjelenése után terjedelmes posztban válaszolt. Ebben előbb megkérdőjelezi, hogy Andrasek Mónika honnan is veszi egy anonim szavazás után, hogy ő hogyan szavazott („a szavazás titkos volt. Vajon miként lehet az, hogy a bizottság elnöke mégis tudni véli – és a nyilvánosság előtt hangoztatja – hogy ki, hogyan szavazott?”), majd elismeri: ő pont úgy, ahogy Andrasek állította:

„elismerem, hogy bár a legjobb szándék vezetett, hiba volt szavaznom arra a pályázatra, amelyhez személyes kötődés fűz.”

Hozzáteszi ugyanakkor, hogy a pályázata enélkül is nyert volna. A díjat nem tartja meg, az utalványokat három helyi iskolának adja át, állítása szerint ezt már az induláskor eldöntötte. A posztját egyébként azzal zárja, hogy felkéri „az önkormányzati pénzből fenntartott médiát, hogy tartózkodjon a hazug, lejárató manipulatív cikkek megjelentetésétől”, ami meglehetősen erős fordulat azután, hogy elismerte, igazat írtak.