Veszélyhelyzetet hirdettek egy kanadai tartományban az erdőtüzek miatt

külföld
2023 augusztus 19., 08:20

Kanada legnyugatibb tartományában, Brit Columbiában veszélyhelyzetet hirdettek a gyorsan terjedő erdőtüzek miatt. A tűz ugyanis újabb házak elpusztításával fenyeget az amerikai-kanadai határnál fekvő Rock Creektől mintegy 140 kilométerre lévő West Kelowna város környékén, írja a BBC.

photo_camera Fotó: PAIGE TAYLOR WHITE/AFP

David Eby tartományi miniszterelnök azt mondta: „rendkívül nehéz helyzet elé nézünk az elkövetkező napokban”. A McDougall Creek erdőtűz 24 óra alatt 64 hektárról 6800 hektárra nőtt, eddig már mintegy 4800 embert evakuáltak. A veszélyhelyzetet kihirdető rendelet bizonyos területekre utazási korlátozásokat is tartalmazhat, ha az emberek nem tartják be a nem létfontosságú utazások elkerülésére vonatkozó felhívásainkat.

Kanadában, az Északnyugati Területeken egy másik hatalmas erdőtűz miatt mintegy 22 000 embert - vagyis a lakosság nagyjából felét - kellett kitelepíteni. A hivatalos határidő Yellowknife, a kanadai szövetségi terület fővárosa kiürítésére már lejárt. A lakosok légi és közúti úton igyekeztek elhagyni a várost, hogy megmeneküljenek a város külvárosa felé közeledő erdőtűz elől.

„Idén lehet minden idők legrosszabb erőtűz-szezonja” – írta Eby pénteken a Twitteren. A miniszterelnök szerint ez biztosítja, hogy gyorsan hozzáférjenek „minden olyan eszközhöz, amelyre a közösségek támogatásához szükségünk van”.

Korábban a West Kelowna tűzoltóparancsnoka, Jason Brolund pusztítónak nevezte az erdőtüzet, és arról beszélt: „Egyetlen éjszaka alatt 100 évnyi tűzzel küzdöttünk meg”.

A helyi hatóságok már jelentős károkról számoltak be a térségben, többek között a West Kelownától északra fekvő Trader's Cove-ban. Halálesetről viszont eddig nem érkezett jelentés.

A helikopterpilóta Angus Morrison által készített képen Morrison helikoptere a kanadai erdőtüzek füstje alatt repül Fort Smith közelében, az Északnyugati Területeken, Kanadában, 2023. augusztus 13-án
photo_camera A helikopterpilóta Angus Morrison a kanadai erdőtüzek füstje alatt repül Fort Smith közelében, az Északnyugati Területeken, Kanadában, 2023. augusztus 13-án. Fotó: ANGUS MORRISON/AFP