Túrázás közben meghalt a Notre-Dame felújítását irányító tábornok

külföld
2023 augusztus 19., 17:22

Péntek este meghalt a párizsi Notre-Dame-székesegyház felújítását irányító Jean-Louis Georgelin tábornok, a francia hadsereg egykori vezérkari főnöke. A 74 éves férfi túrázás közben szenvedett balesetet a délnyugat-franciaországi Pireneusokban. A 2246 méter magasan lévő estagnous-i menedékház őre riasztotta csendőröket, hogy az egyik túrázó nem tért vissza estére. A helikoptert is bevető keresőcsapatok holtan találtak rá az egyedül kiránduló tábornokra. Az ügyészség nyomozást indított a haláleset ügyében, a legvalószínűbbnek a balesetet tartják.

photo_camera Fotó: THOMAS SAMSON/AFP

„Jean-Louis Georgelin tábornok halálával a nemzet egyik nagy katonáját veszíti el, Franciaország az egyik nagy szolgálóját, a Notre-Dame pedig az újjászületésének a vezetőjét”

- posztolta Emmanuel Macron. A francia elnök személyesen őt választotta a 2019. április 15-én leégett Notre-Dame újjáépítésének irányítására. Georgelin korábban Jacques Chirac köztársasági elnök különleges vezérkari főnöke volt. Az ötcsillagos tábornok 2006 és 2010 között a hadsereg vezérkari főnökeként elefántcsontparti, afganisztáni, balkáni és libanoni katonai műveleteket felügyelt.