Öngyilkos lett a lengyel pap, akit állítólag azért büntettek meg, mert maszturbált egy strandon

külföld
2023 augusztus 20., 18:23

Nyilvános strandon elkövetett illetlen cselekedetért, állítólag maszturbálásért büntettek meg egy lengyel papot, aki nem sokkal később öngyilkosságot követett el. A konzervatív kormánypárthoz köthető média a pap személyét nyilvánosságra hozó ellenzéki politikust okolja.

photo_camera Fotó: GODONG/Photononstop via AFP

A történet azzal kezdődött, hogy pénteken Dominika Jackowski, az északnyugat-lengyelországi Szczecin városának tanácsosa egy képernyőfotót tett közzé egy üzenetváltásról. Az üzenetet küldő nő, akinek a neve nem került nyilvánosságra egy strandon készült képet küldött egy férfiról, aki a nő állítása szerint egy „szczecini pedofil pap, aki a lány[a] előtt maszturbált”.

A nő elmondta, hogy amikor a rendőrség kiérkezett, megbüntették a papot, aki azt mondta, hogy „a tenger látványa izgatta fel”. A helyi közszolgálati média kérdésére a rendőrség megerősítette, hogy a férfit „illetlen viselkedés” miatt megbírságolták. Azt azonban tagadták, hogy a gyerek előtt tett volna ilyesmit, mivel ha így tett volna, le is tartóztatták volna.

Közben Jackowski egy azóta már törölt Facebook posztban megnevezte a papot, aki állítása szerint katolikus iskolákban tanított, és gyerekeket készített fel az elsőáldozásukra.

Szombaton a pap vallási rendje bejelentte, hogy „az ügyet jelentették a rendőrségen és átadták az illetékes hatóságoknak". Azt is nyilatkozták, hogy „a pap maga tájékoztatta elöljáróját az esetről”. Nem sokkal később a rend bejelentette, hogy az 57 éves pap meghalt.

A közszolgálati, így a kormányzó konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) párthoz közeli narratívát közvetítő Radio Szczecin riportere azt mondta, hogy a „pap vonat alá vetette magát”, miután az ellenzéki Polgári Platform tanácsosa, Dominika Jackowski „alaptalanul pedofíliával vádolta”. Több PiS-hez köthető médium is azt sugallta, hogy Jackowski boszorkányüldözést indított a pap ellen, és ő felelős a haláláért. (NotesFromPoland)