Egy magyar aktivista azt állítja, hogy a török elnök emberei bántalmazták Budapesten, mert bemutatott Erdoğannak

belföld
2023 augusztus 21., 08:50

Három-négy civil ruhás lefogta, földre vitte és bántalmazta, miután beintett Recep Tayyip Erdoğan török elnöknek – ezt állítja Bán Tamás politikai aktivista, aki a Magyar Narancsnak mesélt részletesen a vasárnap délutáni esetről. Bán szerint valószínűleg Erdogan-testőrei támadták meg, hogy ne tudjon mutogatni. Az esetről a Mérce is írt.

Bán elmondása szerint az eset a Matild Palace hotel közelében történt. A szállodával szemben, a Szabad sajtó útjáról látta, hogy nagy a készülődés: azt mondta, rengeteg felfegyverzett kommandós tartózkodott a szállodánál, maszkban, gépfegyverekben. Bán Tamás mellett Erdogan-szimpatizáns, feltehetőleg török származású emberek álltak.

„Egyszer csak kijött a török elnök. A csapat mellettem integetett neki, Erdogan mosolyogva visszaintegetett. Én eközben a fejem fölé emeltem a két kezem és bemutattam neki, határozottan. Rám nézett és lehervadt az arcáról a mosoly” – idézi őt a lap. Azt mondja, ezután az úttest túloldaláról három-négy civil ruhás ember átment, és rátámadt. Rángatták, próbálták a kezét lefejteni, valaki a heréjét markolászta. Földre vitték, rátérdeltek a veséjére, hátára, csavargatták a kezét. Elmondása szerint az esetnek nemigen voltak szemtanúi, ugyanis az útszakasz le volt zárva.

Bán emlékei szerint végül TEK-esek érkeztek a helyszínre, akik támadói és közé férkőztek, az általa Erdogan embereinek véltek, akik közül az egyik „akcentussal, de magyarul” kurvaanyázott vele, kívülre kerültek. Közben a TEK-esek valakivel rádión beszéltek, hogy menekítsék ki, „mert ezek megölik”. Azt mondja, végül a rendőrök beültettek egy rendőrautóba, és elhajtottak vele Budára, „egy olyan helyre, ahol nyolc-tíz rendőrautó, kisbusz állt”. Szavai szerint az egész nagyjából negyedóráig tartott.

A lap megkérdezte az esetről a TEK-et, a cikk megjelenéséig nem kaptak választ.