Ennyi volt Rákay Philip Balaton-felvidéki gasztrokalandja: bezárják a három év alatt mínusz 50 milliót termelő cégüket

belföld
2023 augusztus 21., 06:44

„Kedves vendégeink, sajnálattal közöljük, hogy a Tarányi Présház határozatlan ideig zárva tart!” – ez a tavaly novemberi poszt az utolsó a hegymagasi vendéglátóhely Facebook-oldalán. A Balaton-felvidéken lévő ingatlant már akkor meghirdették eladásra Rákay Philipék, mostanra viszont már cégjogilag is látszik: letettek arról, hogy ott még éttermet működtessenek. A Tarányi Présház 1780 Kft. ugyanis ez év augusztus elseje óta végelszámolás alatt áll – írja az Mfor.hu.

A cég, amelynek az egyik társtulajdonosa és ügyvezetője Rákay felesége, Wieber Orsolya, a 2020. májusi megalakítása óta folyamatosan veszteséges volt, három év alatt nagyjából mínusz 50 millió forint volt az eredménye. Az indulás tört évében 36 milliós bevételhez 27,46 milliós üzemi veszteség társult (ugyanennyi volt az adózás előtti veszteség is), amit a következő két évben 77 és 78 milliós árbevételek, illetve 10,42 és 13,17 milliós veszteségek követtek, a cég saját tőkéje így –48,33 millióra változott a múlt év végére.

Az Mfor.hu felidézi: a 2020-as nyitás idején a kormánymédia mindent megtett, hogy népszerűsítse a Tarányi-présházat, sorra jelentek meg cikkek arról, hogy Rákay és felesége az utolsó pillanatban megmentették a Szent György-hegyi panorámás épületet és csodálatos borokat, de például Varga Judit volt igazságügyi miniszter is posztolt egyet a Facebookján arról, hogy Hegymagason járt „a csodálatosan megújult »Tarányi Présház 1780-ban« Rákay Philip meghívására”, és természetesen közös kép is készült róluk.

link Forrás

A lap arról is ír: a Tarányi Présház 1780-nál egyszerűsített végelszámolás indult, amelyet a kezdő időponttól számított 150 napon belül be kell fejezni. „Az adózó az eljárás alatt elhatározhatja az egyszerűsített végelszámolás megszüntetését és a cég működésének folytatását. Ebből következik, hogy benne van a pakliban, Rákay Philip és felesége még meggondolja magát” – írják.