18

Figyelem, felnőtt tartalom!

Az általad letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek a kiskorúakra káros hatással lehetnek.

Szaúdi határőrök tömegesen kínoznak és gyilkolnak le afrikai menekülteket egy emberi jogi jelentés szerint

külföld
2023 augusztus 21., 10:18

A szaúd-arábiai határőrök rendszeresen tüzet nyitottak a Jemenből a királyságba igyekvő afrikai menekültekre. Az elmúlt tizenöt hónapban több száz férfit, nőt és gyermeket öltek meg – írja a New York Times a Human Rights Watch jelentése nyomán.

Az őrök kövekkel és rudakkal verték a menekülteket. A férfiakat arra kényszerítettek, hogy a szemük előtt erőszakolják meg a menekült nőket. Az őrizetbe vett menekülteket végtagon lőtték – előtte azt mondták nekik, ők választhatják ki, hová akarják a golyót –, ami maradandó sérülésekhez és amputációkhoz vezetett, olvasható a jelentésben, amely középpontjában a világ egyik legszegényebb országából, Etiópiából érkező migránsok helyzete áll.

link Forrás

A jelentés szerint a migránsok lelövése „széles körben elterjedt és szisztematikus”. Az emberi jogi szervezet szerint ha a határőrök viselkedése a szaúdi kormány politikáját képviselné, emberiesség elleni bűncselekménynek minősülne. „Tudósítok a határokon elkövetett erőszakról, de ilyennel, robbanófegyverek használatával többek között nők és gyermekek ellen, még sohasem találkoztam” – fogalmazott a HRW vezető kutatója, Nadia Hardman.

A HRW kutatói 42 olyan etiópiai személlyel készítettek interjút, akik megpróbáltak átjutni Szaúd-Arábiába Jemenből, illetve azok barátaival és rokonaival, akik megpróbáltak átjutni. Emellett több mint 350 videót és fényképet elemeztek, amelyeket 2021. május 12. és 2023. július 18. között forgattak. Ezek között szerepeltek képek halottakról és sebesült túlélőkről táborokban és egészségügyi intézményekben. „Némelyikük szörnyű sérülései aknavetőkből és hasonló fegyverek repeszeiből származnak” – írja a Guardian.

A szaúdi kormány kommunikációs központja nem válaszolt, amikor e-mailben megkérdezték a jelentésről.

Kiemelt videóink