Majdnem 30 fokos a Balaton – na, hecckampányisták, erre mit lép az Adria?

belföld
2023 augusztus 22., 13:07

Két nap alatt két fokot melegedett, így már 28,9 fokos a Balaton vize Gyenesdiásnál, írja az Időkép (hétfő éjjel rögzített adat). Mivel a kánikula a hétvégéig biztosan kitart, várhatóan tovább melegszik a tó vize, a hét közepére a harminc fokot is elérheti. Ehhez képest a Laposa Bence szerint hecckampányokkal felfújt Adrián 25-27,6 fokos volt a tengervíz, ennyit erről, hecckampányisták, menjetek csak vacogni!

Az sem kizárt, hogy a Balatonon az eddigi rekord is megdől. 2003 júniusában és 2006 júliusában mérték 31 fokosnak a tó vizét, mindkétszer Siófoknál. A meteorológiai szolgálat szerint ez volt a legmagasabb hőmérséklete.

photo_camera Az Időkép kedd délutáni vízhőmérsékleti térképe

A tó keleti medencéjében most kissé hűvösebb a víz, hétfő éjjel Balatonkenesénél 24,6 fokos volt, ez volt a legalacsonyabb tegnap rögzített vízhőmérséklet.

Akik szeretik a vízben izzasztani magukat, azoknak Gyenesdiásig se feltétlenül kell elmenniük: Agárdnál a Velencei-tó szintén 29 fokos. A Fertő-tó 28,5 Celsius-fokos volt a kedd reggel rögzített adatok szerint. A Tisza-tó vize a leghűvösebb most, Tiszafürednél 23,9 fokosnak mérték, Kiskörénél 24,9 fokosnak.

A folyók közül most a Fehér-körös a legmelegebb: Gyulánál kedd reggel 27,4 fokosnak mérték. A Duna 23-24, Budapesten, a Kvassay-zsilipnél 23,8 fokos, míg a Tisza 23-26 fokos az egyes szakaszokon. Az ország vízhőmérsékleti térképét itt találja.