Már csak pár hétig lesz ingyenes a HPV-oltás

Egészségügy
2023 augusztus 23., 19:15

Szeptember 11-ig lesz elérhető ingyenesen a HPV, vagyis humán papilloma vírus elleni védőoltás - jelentette be szerdán a Kossuth Rádió műsorában Molnár Zsuzsanna, a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ járványügyi osztályvezetője. Mint mondta, a szülőknek írásban kell kérvényezniük, hogy a gyermekük megkapják az oltást, ezeket a kérvényeket szeptember 11-ig még fogadja az NNK.

Pontosítás: az NNK nekünk küldött levelében világossá teszi, hogy csak idén nem lesz ingyenes oltás szeptember 11-e után, az oltási programnak nem lesz vége: „Szeretnénk felhívni a figyelmüket, hogy a HPV elleni védőoltás már 2014-től kezdve térítésmentesen biztosított iskolai kampányoltás keretében a 12. életévüket betöltött 7. osztályos lányoknak, és 2020-tól a 12. életévüket betöltött 7. osztályos fiúk részére. Ehhez a szülőknek írásban kell nyilatkozni arról, hogy igénylik-e a védőoltást a gyermeküknek. 2023-ban ennek a kitöltött, aláírt nyilatkozatnak a leadási határideje szeptember 11. Az idei évben ezt követően már nincs lehetősége a szülőknek arra, hogy iskolai kampányoltás keretében igényeljék a HPV elleni vakcinát. Ez azonban nem jelenti azt, hogy az állam megszűntetné az iskolai kampányoltás keretében térítésmentesen biztosított HPV elleni vakcinát a jövőben az arra jogosultak számára.”

Molnár elmondta, hogy a HPV fertőzés szinte minden embert érint, legalább egyszer szinte mindenki átesik rajta az élete során. Bár a szervezet általában segítség nélkül is le tudja gyűrni a vírust, védettség oltás nélkül nem alakul ki.

A HPV a daganatos betegséges 5-6 százalékának kialakulásáért felelős, leggyakrabban méhnyakrák kialakulásáért tehető felelőssé, így a védőoltás egyfajta rákmegelőzésnek is tekinthető. Magyarországon eddig a lányok 80 és a fiúk 68 százaléka kapott védőoltást, ami a HPV 9 leggyakrabban betegségeket okozó típusa ellen véd. (Infostart.hu)