Japán elkezdte leengedni a fukusimai erőmű radioaktív vizét a tengerbe

külföld
2023 augusztus 24., 05:33

Japán csütörtökön megkezdte a kezelt radioaktív víz leengedését a fukusimai atomerőműből a Csendes-óceánba, hiába szólította fel Kína, hogy ne tegye. A japán kormány két évvel ezelőtt adott engedélyt a víz leengedésére, az ENSZ nukleáris felügyelőbizottsága pedig a múlt hónapban adott zöld utat.

Az erőmű üzemeltetője a Tokyo Electric Power közlése szerint a kibocsátás helyi idő szerint 13:03-kor kezdődött, és nem észleltek semmilyen rendellenességet a tengervíz-szivattyúval vagy a környező létesítményekkel kapcsolatban.

Kínát azonban feldühítette a víz leengedése, és kedden arra szólította fel Japánt, hogy álljanak el a tervüktől.

„Ez rendkívül önző és felelőtlen lépés, mivel a kibocsátással a radioaktív szennyezés kockázatai a világ többi részére is átterjednek, és ezzel Japán önző érdekeit az egész emberiség hosszú távú jóléte fölé helyezi” – mondta a kínai külügyminiszter.

Tokió viszont bírálta Kínát a „tudományosan megalapozatlan állítások” terjesztése miatt. Fenntartja, hogy a vízkibocsátás biztonságos, megjegyezve, hogy a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) is arra a következtetésre jutott, hogy az emberekre és a környezetre gyakorolt hatása „elhanyagolható”.

A fukusimai nukleáris erőművet 2011-ben pusztító földrengés és szökőár sújtotta, ami miatt az atomerőműben a világ második legsúlyosabb nukleáris balesete következett be. Az erőműnél összegyűlt szennyezett vizet óriási tartályokban tárolják, de a létesítmény felszámolásához fel kell szabadítani a helyet, ezért a vizet megtisztítják, sokszorosára hígítják és évtizedeken át fokozatosan engedik a tengerbe. Mióta a 2011-es szökőár elpusztította az üzemet kb. 1,34 millió tonna víz gyűlt össze, ami 500 olimpiai méretű medence megtöltéséhez elég. A vizet a szűrése és hígítása után 30 éven át eresztik le.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség szerint a víz leengedése összhangban áll a nemzetközi biztonsági szabványokkal, és az csak elhanyagolható hatással lesz az emberekre és a környezetre. De sokan, köztük a régió halászai attól tartanak, hogy a víz leeresztése hatással lesz a megélhetésükre. Tokióban tüntetők tömege demonstrált a miniszterelnök hivatalos rezidenciája előtt, és felszólította a kormányt, hogy állítsa le a vízkiengedést.

Hongkong közölte, hogy „azonnal aktiválja” egyes japán élelmiszertermékek importkorlátozását. Dél-Korea és Kína már betiltotta a halimportot Fukusima környékéről. (Reuters)