Lemondatták a választmány éléről az ősjobbikos Szabó Gábort

POLITIKA
2023 augusztus 24., 14:39
A kép jobboldalán Szabó Gábor jobbikos ex-pártigazgató Tapolcán 2015. április 12-én
photo_camera A kép jobboldalán Szabó Gábor jobbikos ex-pártigazgató Tapolcán 2015. április 12-én Fotó: MTI Fotó: Varga György

Szabó Gábor távozik a Jobbik Országos Választmányának elnöki tisztségéből - írja csütörtök délutáni közleményében a párt, Gyöngyösi Márton elnökre hivatkozva.

Szabó Gábor alapítója volt a Jobbiknak 2003-ban, korábban a MIÉP-ben politizált, aztán tizenhat éven keresztül volt a Jobbik pártigazgatója, és egyik legbefolyásosabb háttérembere. 2009 júniusa óta vezette a választmányt.

A közlemény úgy fogalmaz, hogy mivel a pártelnök szerint eltérően ítélik meg a Jobbik elmúlt egy éves politikai teljesítményét, és az előttük álló önkormányzati választás főbb kérdéseit is,

Gyöngyösi arra kérte Szabó Gábort, hogy mondjon le a Jobbik-Konzervatívok Országos Választmányának elnökségéről.„Szabó Gábor – politikai közösségünk érdekeit szem előtt tartva – kérésemet elfogadva augusztus 24-i hatállyal távozik az Országos Választmány éléről. Ezúton is szeretném megköszönni Szabó Gábornak a bölcs és önzetlen, a jobbikos közösség tagjához méltó döntését, amellyel saját elképzelésein felülemelkedve közösségünk stabilitását tette az első helyre. Tapasztalataira a Jobbik-Konzervatívok közössége természetesen továbbra is számítani fog” - írja még a közlemény.

Szabó Vona Gábor és Jakab Péter elnöksége idején is végig választmányi elnök volt, végigkísérte a Jobbikot a „néppártosodás” útján; ő tartotta jellemzően a kapcsolatot a többi párttal, stratégiai kérdésekben megkerülhetetlennek számított a Jobbikban.