Péntektől jön a harmadfokú hőségriasztás

hőség
2023 augusztus 24., 13:16

Hétfőig meghosszabbítja a hőségriasztást a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ, péntektől a legerősebb, harmadfokú hőségriasztás van érvényben országszerte.

Közös közleményükben a Katasztrófavédelem azt kéri a lakosságtól, hogy fogyasszanak több folyadékot - lehetőleg vizet -, a déli órákban ne menjenek tűző napra, aki pedig vízparton van, felhevült testtel ne ugorjon vízbe. A hőség az egészséges szervezetet is megterheli, de a gyerekek, idősek, terhes nők, szív- és érrendszeri betegséggel élők különösen veszélyeztetettek a nagy melegben. Gyereket, háziállatot néhány percre se hagyjunk a parkoló autóban - aki ilyet lát, azonnal hívja a 112-t.

Az NNGYK tájékoztatója szerint hármas fokozatú hőségriasztást akkor szokás kiadni, amikor a napi középhőmérséklet legalább három egymást követő nap eléri a 27 fokot, tehát még éjjel-hajnalban sem megy 20 fok alá.

A Belügyminisztérium arra is felhívja a figyelmet, hogy ha van légkondink, ne állítsuk 27 foknál hűvösebbre, és mivel az szárítja a levegőt, igyunk még több vizet. Az autósoktól fokozott figyelmet kérnek. A hőségriasztás miatt hét megyében tűzgyújtási tilalom van érvényben, a kijelölt tűzrakóhelyeken sem szabad tüzet rakni.

(via NNGYK - Katasztrófavédelem)