A fiatalokat a telefonok elé ragasztó techcégek ellen indulhat harc az EU-ban

TECH
2023 augusztus 25., 10:58

Júliusi hír volt, hogy jövő év elejétől a hollandiai diákoknak tilos lesz bevinniük a mobiltelefonokat, a táblagépeket és az okosórákat az osztálytermekbe. A bejelentésre világszerte sokan felkapták a fejüket, de a döntés annyiban nem volt váratlan, hogy a fiatalok és az okostelefonok kapcsolata az elmúlt évek egyik legtöbb vitát kiváltó tudományos témája lett.

Egymást érik a kutatások, nagyszabású tanulmányok és virális cikkek arról, hogy mit is tesznek az okostelefonok a gyerekekkel, és ahogy az ennyire felkapott, rengeteg figyelmet kapó témáknál lenni szokott, pontos válaszunk nincs. A terület egyik legtöbbet idézett kutatója Jonathan Haidt, aki az elmúlt néhány évben számos nagy hatású véleménycikkben sürgette a szülőket, a tanárokat és a döntéshozókat, hogy tegyenek többet a telefonmentes gyerekkor és diákévek biztosításáért.

photo_camera Fotó: GODONG/BSIP via AFP

A fiatalkori telefonhasználat visszaszorításáért küzdők egyik legerősebb érve az, hogy a legtöbb vizsgálat otthonául szolgáló nyugati országokban tényleg látványosan sokat romlott a fiatal generáció mentális egészsége.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.