Tolvajok 2350 métert másztak Svájc egyik legparább hegymászóútvonalán, hogy kiraboljanak egy adománydobozt

külföld
2023 augusztus 26., 16:11

Egy helyi hegymászóklub tulajdona az a gyűjtődoboz, amelyet feltörtek Svájcban. Az ide bedobált pénzből ők tartják rendben Svájc leghosszabb védett hegymászóútját a Leukerbad falu feletti Gemmi-hágón.

Az útvonal kifejezett nehéz, ugyanis több szakaszon függőleges sziklafalba csavarozott létrákon kell felmászni vagy keskeny acélkötélen egyensúlyozni. Az adománydobozig általában csak a legtapasztaltabb mászók jutnak el, ezért is sokkolt mindenkit a lopás.

„Miféle emberek ezek?” - írták a hegymászóklub Facebook oldalán. - „A hegymászóklub fizetés nélkül vigyáz a via ferratára, nem kérünk érte semmit, most pedig valaki ellopta a fenntartására adományozott pénzt.”

Szemtanúk szerint a lopást alaposan megtervezhették, ugyanis az adománydobozt fel kellett törni, amihez szerszámokra is szükség volt, tehát azt a hegymászóeszközökkel együtt vihették a tolvajok. A hegymászóklub nem tudta pontosan megmondani, hogy mennyi pénz lehetett a dobozban, de legalább 400-500 svájci frank.

A tolvajokat nem lesz egyszerű megtalálni, mert az utóbbi napok jó időjárásának köszönhetően rengetegen túráztak az útvonalon. A hegymászóklubnak azonban nincs oka a pénz miatt csüggedni, ugyanis egy jótevő a hír hallatára 500 frankot adományozott a klubnak. (BBC)