8 centis, élő férget húztak ki egy ausztrál nő agyából

horror
2023 augusztus 28., 18:55

Hari Priya Bandi idegsebész egy 8 centiméter hosszú férget húzott ki egy ausztrál nő agyából, aki előzőleg depresszióra és feledékenységre panaszkodott.

Sanjaya Senanayake, a canberrai kórház infektológus orvosa a Guardiannek elmondta, hogy az idegsebészek rendszeresen foglalkoznak az emberi agyat érintő fertőzésekkel, de ilyesmivel még nem volt dolguk. A kórház felállított egy orvoscsapatot, hogy kiderüljön, pontosan milyen gyűrűsféregről van szó, és hogyan kezeljék a beteget.

A még élő férget elküldték a Nemzetközösségi Tudományos és Ipari Kutatási Szervezet egyik tudósának laboratóriumába, és kiderült, hogy a nő agyában talált gyűrűsféreg egy Ophidascaris robertsi, ami általában pitonokban telepedik meg, és még nem volt rá példa, hogy emberben is élősködjön.

Szőnyegmintás piton 2023. február 3-án.
photo_camera Szőnyegmintás piton 2023. február 3-án. Fotó: KENZO TRIBOUILLARD/AFP

Az is kiderült, hogy a páciens lakhelye közelében lévő tó szőnyegmintás pitonok kedvelt élőhelye, és bár a nő nem került közvetlen kapcsolatba a kígyókkal, gyakran gyűjtött a tó környékéről őshonos füveket, növényeket, amiket főzéshez használt. Az orvosok szerint egy piton ürülékével érintkezhetett a beteg, és úgy kerülhetett a testébe a féreg, hogy evett belőle. (Guardian)