A francia állami iskolákban betiltják a földig érő abaja viselését

külföld
2023 augusztus 28., 04:52

Franciaország oktatási minisztere bejelentette, hogy a tanév kezdetétől, szeptember 4-től az állami iskolákban megtiltják a diáklányoknak az abaja, vagyis a muszlim nők egy része által viselt, bő és földig érő – arcot és fejet egyébként nem takaró – köntös viselését.

Az országban szigorúan tiltják a vallási jelképek és öltözékek használatát az állami iskolákban és kormányzati épületekben, mondván, hogy azok sértik a világi törvényeket. Egyben ezzel próbálják visszaszorítani a katolikus befolyást is a közoktatásban. A fejkendő viselése 2004 óta tilos az állami iskolákban, 2010-ben pedig –nemcsak az iskolákban – betiltották a teljes arcot takaró fátyol nyilvános viselését.

„Amikor belépünk egy osztályterembe, nem szabad, hogy a tanulók vallását pusztán abból meg tudjuk állapítani, hogy rájuk nézünk. Úgy döntöttem, hogy az abaját sem lehet többé viselni az iskolákban” – mondta Gabriel Attal oktatási miniszter a francia TF1 televíziónak.

Attal szerint „a szekularizmus az iskolán keresztül történő emancipáció szabadságát jelenti”. Azt mondta, az abaja viselése egy „vallási gesztus, aminek célja, hogy tesztelje az emberek ellenállását a világi szentély, vagyis az iskola felé”.

A BBC azt írja, az abaját egyre gyakrabban viselik az iskolákban, ez pedig politikai megosztottsághoz vezetett, mert a jobboldali pártok a betiltását szorgalmazták, a bloldaliak pedig a muszlim nők és lányok jogai miatt aggódnak.