Femke Bol tökéletesen zárta le a budapesti világbajnokságot

sport
2023 augusztus 28., 08:32

Az atlétikai világbajnokság legelső napja hozta a legnagyobb drámát, amikor a holland 4x400-as vegyes váltó legutolsó embere, Femke Bol az élén állva, a céltól pár lépésre elesett. Az amerikai váltó utolsó embere, Alexis Holmes megelőzte, az Egyesült Államok négyese pedig világcsúcsot ünnepelt.

Bol ráadásul úgy esett el, hogy az arcát védve eldobta a váltóbotot, emiatt még a dobogóról is lemaradt a holland váltó.

photo_camera Fotó: JEWEL SAMAD/AFP

A holland futónak másfél nappal nappal később oda kellett állnia rajthoz a 400 méteres gátfutás selejtezőjében. Ennek a számnak Bol az egyértelmű esélyese volt - a budapesti vébét ugyanis kihagyta az amerikai világcsúcstartó Sydney McLaughlin -, de kérdéses volt, hogy Bol túl tudja-e tenni magát a bukáson.

Láthatóan igen, a selejtezőben kiengedve is kiváló időt futott, az előfutamban szintén, a döntőt pedig csütörtökön simán nyerte. Ezzel saját magát némileg kárpótolta. A győzelme után azt nyilatkozta, hogy nem volt könnyű elfelejtenie, ami a vegyes váltó utolsó méterein történt, de sokan támogatták. Érezte magában az erőt és tudta, hogy önbizalmat szerezhet az egyéni számban.

De ott volt még a világbajnokság utolsó napja és a 4x400-as női váltó.

A hollandok éremesélyesnek számítottak, de a szám legnagyobb favoritja - miután az amerikaiakat kizárták az előfutamban - Jamaica volt. A jamaicaiak nagyon bele is kezdtek, óriási előnyük volt az utolsó váltásnál is, amire a jamaicai Camille Laus még rá is tett az első fél körében. Bol csak harmadik volt, a brit Nicole Yeargin is tisztán előtte volt 200 méterrel a cél előtt. Az utolsó 100-ra aztán olyan tartalékokat mozgatott meg a holland, amivel előbb beérte a britet, és az utolsó métereken a teljesen besavasodó jamaicait is. Ezzel behozta Hollandiát az első helyre, kárpótolva a csapatot az első napért.

link Forrás

Femke Bol kétszeres aranyérmes lett, nála csak az amerikai Noah Lyles nyert többször Budapesten. Duplázni többen dupláztak, de ekkora hullámvasutat senki nem tett meg.

photo_camera Fotó: JEWEL SAMAD/AFP