Spiegel: Minden bizonyíték Kijev felé mutat az Északi Áramlat felrobbantása ügyében

külföld
2023 augusztus 28., 16:00

Az Andromeda nevű 75 lóerős, karcos és horpadt oldalú, szarszagot árasztó, nyikorgó, robotpilóta nélküli hajóról telepíthették a bombákat az Északi-Áramlat gázvezetékre, vélhetően az ukránok, írja a Der Spiegel német lap és a ZDF közszolgálati műsorszolgáltató közös oknyomozó cikke. Tökéletes álca, a többi vitorlázónak fel sem tűnik, csak egy újabb kopott jármű, amiből amúgy is sok van a Balti-tengeren. A cikk címe: „Minden bizonyíték Kijev felé mutat”.

Szeptember 26-án hajnali 2:03-kor akkora robbanás volt a Balti-tenger mélyén, hogy a több száz kilométerre lévő svéd szeizmográfok is rögzítették. Az Északi Áramlat 2 gázvezeték két része közötti hegesztett varrat szétroncsolódott, ezt valószínűleg egy kis mennyiségű, tökéletesen elhelyezett speciális robbanóanyag, az oktogén okozta.

Tizenhét órával később, 19:04-kor újabb robbanások voltak, 75 kilométerre az első helyszínétől. Ezek sokkal erősebbek voltak, és több robbanás is történt, ráadásul a víz felett több kilométerre is hallani lehetett a detonáció hangját. Ezúttal az Északi Áramlat 1 mindkét csővezetéke megsérült: az A cső 200 méteres szakasza és a B cső 290 méteres szakasza.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.