Gyöngyösi: Szabó Gábornak óriási a felelőssége a tavalyi bukásban

POLITIKA
2023 augusztus 30., 11:39
Gyöngyösi Márton, Jobbik-elnök 2019 július 16-én
photo_camera Gyöngyösi Márton, Jobbik-elnök 2019 július 16-én Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

A Jobbikon belüli konfliktusról közölt cikket szerda reggel a Népszava. Gyöngyösi Márton elnök, ahogy írtuk, lemondatta Szabó Gábor választmányi elnököt, volt kampányfőnököt és pártigazgatót, akivel nem értettek egyet sem az elmúlt évek értékelésében, sem a jövő évre vonatkozó stratégiában. Gyöngyösi inkább különutas politikát vinne, Szabó a szorosabb együttműködésben hisz.

A pártelnök a Népszavának azt nyilatkozta, hogy új jobbközép-konzervatív szövetséget épít, és „ebbe nem fér bele az együttműködés a baloldali és liberális pártokkal”.

Gyönyösi egy olyan nem részletezett konzervatív szellemiségről beszélt,

„amit az elmúlt harminc évben több párt is igyekezett képviselni, csak éppen ezek a pártok már nem léteznek”.

Szerinte az ellenzéki összefogás megbukott, ez sokba került a pártnak, sok választót vesztettek. Meg is találta hamar a vereség felelősét. Szerinte

„Szabó Gábor a 2022-es parlamenti választás előtt kampányfőnök és főtárgyaló volt, neki óriási a szerepe a kudarcban”.

Gyöngyösi azt mondja, Szabó ennek ellenére kitartott politikája mellett, ő viszont más irányba vinné a pártot.

Az elnök zavarosan fogalmazott arról, hogy a Jobbik-Konzervatívok nem működik együtt az ellenzéki pártokkal. Mert elvileg nem működik együtt, de szerinte ez nem jelenti azt, hogy ügyek mentén ne kötne kompromisszumokat. Aztán azt is mondta, hogy ilyen ügy például a Fidesz leváltása.

A kérdés elég hipotetikus persze egy önkormányzati- és EP-választás előtt, ahol a koordináció illetve együttműködés fő kérdése leginkább az, hogy hol melyik ellenzéki párt indít rá jelöltet a másikra. (Az MSZP közös EP-listás javaslata nehezen is értelmezhető.)

Gyöngyösi annyit mondott előzetesen a választási felkészülésről, hogy „a jövő évi önkormányzati választásokon a nagyobb településeken a jobbikos jelöltek pártlogó nélkül indulnak majd”.

Szabó Gábor nem kívánt nyilatkozni a Népszavának. (Népszava)