A tanévkezdés 50-70 ezerbe kerül, de ha jól választunk boltot, sokat spórolhatunk

gazdaság
2023 augusztus 30., 09:06

„Én júniusban vettem meg a másodikos gyerek cuccait, júliusban a hetedikest, és most az ötödikest. Nála most 35 ezernél tartok, és meg nem vettem ünneplőt (ami kötelező) és tesi cuccot (ami szinten nem lehet más, mint fehér póló, fekete rövidnadrág)” – mondja egy háromgyerekes fővárosi szülő a tanévkezdés költségeiről, amik miatt előre tervezetten, hónapra bontva kell bevásárolnia.

Ez a 35 ezer egyáltalán nem sok: egy szakértő számítása szerint a tanévkezdés ruhavásárlás nélkül is nagyjából 50 ezer forintba kerül gyerekenként. Sőt, az elsősöknek még többe, ezt nemcsak a felmérések, hanem a költségeiről a lapunknak mesélő szülők is igazolják:

„Mi táskát és tolltartót használtan vettünk, így minden összesen hetvenezerre jött ki.”

Szerencsére szóltak az iskolában, hogy ne vegyünk a gyereknek 30 ezres táskát, jó lesz kb. bármi az első évre. De ha valaki mindent újonnan vesz, ez összeg simán átugorja a 100 ezret. Abban is jó fejek voltak, hogy kaptunk egy kezdő tanszercsomagot (ez 22 ezer volt), és ha kell még valami, útközben be lehet szerezni” – ez egy szintén budapesti, az elsőt most kezdő gyerekét nevelő szülő tapasztalata. Ugyanez a szám jött ki egy másik kerületben szintén elsőt kezdő gyerek családjánál: „Hozzávetőlegesen szerintem 70 000 körül volt az összes festékkel, ceruzával, matekos kiegészítővel satöbbikkel. Persze vehetsz táskát 8000-ért meg 50 000-ért is, nálunk a táska középutas, tehát 20 ezer”.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.