Kétes gyógyszereket reklámoznak Karikó Katalin-fotókkal és álinterjúkkal, a kutató kénytelen volt kiadni egy közleményt

átverés
2023 augusztus 31., 16:08

„Ismét visszaéltek a nevemmel és a képmásommal az internetes felületeken” – írja közleményében Karikó Katalin, akit barátai figyelmeztettek a jogsértésekre. „Korábban körömgomba elleni és vérnyomáscsökkentő szereket, legújabban visszerek és véráramlási zavarok otthoni kezelésével kapcsolatos készítményt reklámoznak a legismertebb online közösségi fórumon egy rám hivatkozó álinterjúban, a nevemmel és a képmásommal visszaélve” – közölte a kutató.

Karikó Katalin kutatóbiológus, biokémikus
photo_camera Karikó Katalin kutatóbiológus, biokémikus Fotó: Czeglédi Zsolt/MTI/MTVA

A Szent István Renddel nemrégiben kitüntetett biokémikus rögzíti, sem nevét, sem képmásának felhasználását nem engedélyezte, a kérdéskörrel kapcsolatban interjút és tanácsot nem adott, nyilatkozatot nem tett, sajtótájékoztatót sem tartott.

„Szeretném tudatosítani, hogy a nevemet nem adtam és a jövőben sem adom semmiféle termék, gyógyhatásúnak feltüntetett készítmény reklámjához. Ne higgyenek az olyan hirdetéseknek, melyek reám való hivatkozással jelennek meg!” – kéri Karikó, és azt tanácsolja, az ő kutatómunkáján, szabadalmain „alapuló fejlesztésekről és készítményekről megbízható forrásból, például orvosoktól és a gyógyszerészektől érdeklődjenek”.