Újrakezdődik a bálnavadászat Izlandon

ÁLLAT
2023 augusztus 31., 16:03

Többhetes szünet után a korábbinál szigorúbb feltételek mellett megint engedélyezik a bálnavadászatot Izlandon - jelentette be csütörtökön az élelmezési és halászati minisztérium. Az izlandi kormány röviddel az idei bálnavadászati szezon kezdete előtt, június 20-án jelentette be a tevékenység felfüggesztését a nyár végéig állatvédelmi megfontolásból. A minisztérium akkor szakértői testületet kért fel annak megállapítására, hogy a bálnavadászat gyakorlata összeegyeztethető-e az állatvédelmi jogszabályokkal.

photo_camera Fotó: HALLDOR KOLBEINS/AFP

Svandís Svavarsdóttir élelmezési és halászati miniszter azzal indokolta a lépést, hogy kétségek merültek fel azzal kapcsolatban, hogy a tengeri emlősök vadászata összeegyeztethető-e az állatjóléttel. Az izlandi állategészségügyi hatóság vizsgálati jelentése szerint az állatok leölése a tavalyi szezonban az engedélyezettnél hosszabb ideig tartott. A szakértői testület véleménye szerint a nagy bálnák vadászatában a módszerek megváltoztatásával, a követelmények szigorításával, az alkalmazott eszközök és a gyakorlat szigorúbb felügyeletével magasabb szinten biztosítani lehet az állatok védelmét.

A minisztérium részletes és szigorú rendeletet tervez kiadni az alkalmazható felszerelésekre és a vadászati gyakorlat felügyeletére vonatkozóan. A bejelentés értelmében az izlandi bálnavadászok péntektől megkezdhetik az állatok vadászatát. A tengeri emlősök vadászatára vonatkozó engedély az év végéig érvényes.

Állatvédő szervezetek tiltakoztak a bálnavadászat ismételt engedélyezése ellen Izlandon. „Mélységesen csalódottak vagyunk az izlandi kormány azon döntése miatt, hogy az ideiglenes leállítás után ismét engedélyezi a bálnavadászatot” - mondta Astrid Fuchs, a WDC bálna- és delfinvédő szervezet munkatársa. „A bálnavadászat soha nem lehet humánus. Addig fogunk küzdeni, amíg a kegyetlen öldöklésnek véget nem vetünk.” (dpa/ MTI)