Mentőakciót indít Ausztrália egy antarktiszi kutató hazahozására

külföld
2023 szeptember 02., 18:47

Sürgős műveletet indít Ausztrália egy „súlyosbodó egészségügyi állapottal” küzdő kutató megmentésére az Antarktiszra - írja a BBC. Az RSV Nuyina nevű jégtörő hetekig tartó felkészülés után múlt héten indult el Tasmániából a küldetésre - közölte az Ausztrál Antarktiszi Program (AAP).

photo_camera Fotó: ESTHER HORVATH/AFP

A Nuyina több ezer mérföldet fog megtenni, mielőtt eléri az állomást, mivel a légi mentés lehetőségét el kellett vetni a zord körülmények miatt. Az AAP szerint az ausztrál kutató speciális kezelésre szorul, pontos állapotáról azonban nem lehet tudni semmit.

Az antarktiszi Casey kutatóállomás körülbelül 3400 kilométerre van a tasmániai Hobarttól, és egyike az AAP által működtetett három állandó antarktiszi állomásnak. A létesítmény közelében még egy repülőtér is található, azonban az időjárási körülmények miatt ez jelenleg nem használható, így a légi evakuálás nem volt lehetséges.

Az AAP szóvivője elmondta, hogy „az érintett kutató családját folyamatosan tájékoztatjuk a helyzetről, valamint az állomásokon tartózkodókkal is folyamatosan tartjuk a kapcsolatot”.

Az Antarktiszről történő evakuálás gyakran bonyolult, költséges és veszélyekkel teli, és nemzetközi partnerek segítségét is igényelheti. 2020 decemberében például Ausztráliának az USA és Kína segítségére is szüksége volt egy expedícióvezető kimentéséhez.

Kiemelt videóink