Mentőakciót indít Ausztrália egy antarktiszi kutató hazahozására

külföld
2023 szeptember 02., 16:47

Sürgős műveletet indít Ausztrália egy „súlyosbodó egészségügyi állapottal” küzdő kutató megmentésére az Antarktiszra - írja a BBC. Az RSV Nuyina nevű jégtörő hetekig tartó felkészülés után múlt héten indult el Tasmániából a küldetésre - közölte az Ausztrál Antarktiszi Program (AAP).

photo_camera Fotó: ESTHER HORVATH/AFP

A Nuyina több ezer mérföldet fog megtenni, mielőtt eléri az állomást, mivel a légi mentés lehetőségét el kellett vetni a zord körülmények miatt. Az AAP szerint az ausztrál kutató speciális kezelésre szorul, pontos állapotáról azonban nem lehet tudni semmit.

Az antarktiszi Casey kutatóállomás körülbelül 3400 kilométerre van a tasmániai Hobarttól, és egyike az AAP által működtetett három állandó antarktiszi állomásnak. A létesítmény közelében még egy repülőtér is található, azonban az időjárási körülmények miatt ez jelenleg nem használható, így a légi evakuálás nem volt lehetséges.

Az AAP szóvivője elmondta, hogy „az érintett kutató családját folyamatosan tájékoztatjuk a helyzetről, valamint az állomásokon tartózkodókkal is folyamatosan tartjuk a kapcsolatot”.

Az Antarktiszről történő evakuálás gyakran bonyolult, költséges és veszélyekkel teli, és nemzetközi partnerek segítségét is igényelheti. 2020 decemberében például Ausztráliának az USA és Kína segítségére is szüksége volt egy expedícióvezető kimentéséhez.