Németországból az itthoninál olcsóbb sertéshúst szerez be és árul a Lidl

élelmiszer
2023 szeptember 03., 12:35

A magyarnál olcsóbb német sertéshústermékek jelentek meg a magyarországi Lidl üzletekben, pedig a cég 2021-ben azt ígérte: magyar beszállítóktól fogja beszerezni a húst – írta meg a héten a fideszes giga-médiabirodalomhoz tartozó Világgazdaság.

Az 500 grammos, 20 százalékos zsírtartalmú darálthúsból a német 1099, míg a magyar 1399 forintba kerül.

A lap szerint a Lidl a magyar beszállítókat arra akarja kényszeríteni, hogy olcsóbban adják a húst, vagy külföldiekre cserélik le őket. A cikkben ilyen kifejezések vannak: „csúnya háború készül”, „súlyos problémákat vet fel”, „ami most kialakult, az irreális”, „súlyos következményei lesznek”.

photo_camera Illusztráció: DENIS CHARLET/AFP

A Portfoliónak azt válaszolta a cég, hogy „a diszkontlánc 2021 novemberi vállalása óta jelentős mértékben megváltozott a gazdasági helyzet. A háború kitörése, az infláció, valamint az energetikai árak drasztikus növekedése mind hatással voltak az élelmiszer-kiskereskedelmi piac működésére.”

De hogy lehet a magasabb bérszínvonalú Németországból olcsóbban sertéshúshoz jutni, még szállítással együtt is?

A cikk szerint az egyik fő ok a méretgazdaságosság lehet, a német sertésvágóhidak sokkal nagyobbak mint a magyarok, van olyan szereplő, amely egymaga nagyobb, mint az összes hazai vágóhíd együtt.

A Világgazdaság szerint a német termékek lejárati ideje rövidebb, a Lidl talán ún. likvidációs készletet vett meg, bár ennek ellentmond, hogy a termékek magyar csomagolással, aktualizált magyar hívószavakkal futnak. A Lidl a Portfoliónak azt írta, „mind a magyar, mind a német termékek eltarthatósági időintervalluma azonos az áruházakba történő érkezés pillanatában”.

Azt írták, a friss szárnyasok, a friss sertés és a friss marhahúsok döntő többsége még mindig magyar partnerektől érkezik, és az együttműködés folytatódik. (Portfolio)