A póniját gyászoló Ursula von der Leyen Európa-szerte hadat üzenne a farkasoknak

ÁLLAT
2023 szeptember 04., 15:27

Tavaly szeptemberben az alsó-szászországi Beinhornban farkas támadt rá Ursula von der Leyen családjának Dolly nevű póniját, a patás nem élte túl a találkozást. Most az Európai Bizottság elnöke pedig háborút hirdetett az Európában újra életre kapó állomány ellen. Hétfőn von der Leyen arról adott ki közleményt, hogy meg kellene változtatni a farkasok védettségi státuszát, mert „a farkasfalkák koncentrációja egyes európai régiókban veszélyt jelent a jószágra és potenciálisan az emberekre is”.

A bizottsági sajtóközlemény kiemelte, hogy a farkasok visszatérése az Európai Unió olyan régióiba, ahol hosszú ideig nem voltak jelen, egyre gyakrabban vezet konfliktusokhoz a helyi mezőgazdasági és vadászati közösségekkel, különösen ott, ahol nem alkalmazzák teljeskörűen a haszonállatok elleni támadások megelőzését célzó intézkedéseket. Von der Leyen sürgeti a helyi és nemzeti hatóságokat, hogy szükség esetén tegyenek lépéseket. A jelenlegi uniós jogszabályok már lehetővé teszik számukra, hogy ezt megtehessék.

link Forrás

Jelenleg a farkasok az EU élőhelyvédelmi irányelve és az európai vadon élő állatok és növények, valamint a természetes élőhelyek védelméről szóló berni egyezmény értelmében szigorúan védett fajnak számítanak, ami azt jelenti, hogy befogásuk és leölésük tilos. Bizonyos kivételek azonban alkalmazandók, különösen akkor, ha a farkasok veszélyt jelentenek az emberekre vagy a haszonállatokra.

A Bizottság felszólított minden érintett felet és hatóságot, hogy szeptember 22-ig nyújtsanak be a farkasállományra és annak kezelésére vonatkozó naprakész adatokat. Az összegyűjtött információk alapján a bizottság adott esetben új javaslatot dolgoz ki, ami módosíthatja a farkasok védett uniós státuszát, aktualizálva a jelenlegi jogi kereteket.

Az uniós környezetvédelmi miniszterek ugyanakkor azt szeretnék, ha a Bizottság megőrizné a farkas védettségi státuszát. A környezetvédelmi szervezetek szerint a farkas továbbra is veszélyeztetett faj, és a védettségi státusz csökkentése veszélyeztetné az európai állomány hosszú távú helyreállítását.

Magyarországon a farkasok 2001 óta fokozottan védett fajnak számítanak , ezért nem vadászhatók. A farkas engedély nélküli elejtése – beleértve a lelövést vagy más módon történő elpusztítást – károsítása, zavarása bűncselekmény, ami három évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető. A farkasokat a XX. század közepére szinte teljesen kiirtották Magyarországon, majd az 1970-es évekből újra voltak észlelések az Északi-középhegység kevésbé zavart részein. Az utóbbi évtizedekben pedig néhány család stabilan megtelepedett az országban. (Politico/MTI)