Az ausztrálok többsége elutasítja az őslakosok nagyobb parlamenti képviseletét

külföld
2023 szeptember 04., 05:17

Az ausztrálok több mint fele elutasítaná azt, hogy egy őslakos bizottság kezdje meg a munkáját az ország parlamentjében – derül ki egy felmérésből. Október közepén tartanak egy népszavazást, ami arról az alkotmánymódosításról szól majd, ami zöld utat adna az új testületnek. A The Australian című újság felmérése azonban azt mutatja, a szavazók mindössze 38%-a szándékozik támogatni, míg mintegy 53%-uk ellenzi a javaslatot.

A népszavazási kampány plakátja Melbourne-ben.
photo_camera A népszavazási kampány plakátja Melbourne-ben. Fotó: WILLIAM WEST/AFP

A népszavazáshoz országos szavazattöbbségre, valamint a hat államból legalább négyben a szavazatok többségére van szükség az alkotmány megváltoztatásához. Ausztrália 1901-es függetlenné válása óta a 44 alkotmánymódosítási javaslatból mindössze nyolcat hagytak jóvá így.

A balközép munkáspárti kormányra nagy nyomás nehezedik most, az ő kezdeményezésük ugyanis az őslakosok nagyobb képviseletét célzó tervezet. A felmérés azt is kimutatta, hogy Anthony Albanese - aki jelentős politikai tőkét tett fel a népszavazásra - támogatottsága először esett negatív tartományba, amióta tavaly miniszterelnökké választották.

(Reuters)