Nem biztos, hogy Orbánék támogatnák egy újabb ciklusra Ursula von der Leyent

POLITIKA
2023 szeptember 04., 06:00

„Mi nagyon támogattuk őt, de most a saját politikai napirendjét erőlteti a tagállamokkal való konzultáció nélkül, a geopolitikában, az USA-val és Kínával való viszonyban, a háborús kérdésekben, a szankciókban" – mondta Ursula von der Leyenről Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója a Politiconak adott interjúban. Az interjú tartalmát a lap Brussels Playbook hírlevele ismerteti.

A kiindulópont az, hogy az uniós választások előtt kevesebb mint egy évvel a spanyol és német vezetők jelezték, támogatják von der Leyen jelölését, ha újabb ciklust vállalna a Bizottság élén. Nehéz dolga lenne ugyanakkor a magyar támogatással, miután Orbán Viktor kormánya számos kérdésben összetűzésbe került a testülettel.

A szankciók különösen kényes kérdést jelentenek a Bizottság és Magyarország viszonyában – írja a Politico –, hisz utóbbi szoros gazdasági kapcsolatokat ápol Vlagyimir Putyin orosz elnök rezsimjével, és az EU többi részével ellentétben még mindig vezetékes olajat és gázt importál Oroszországból.

A Bizottság elnökének személyében amúgy Magyarországnak végső soron nincs vétójoga. Az uniós szerződések szerint az Európai Parlament választja meg az uniós országok által javasolt bizottsági elnököt, de a gyakorlatban az uniós vezetők választanak jelöltet. Az egyhangúság azonban nem kötelező, minősített többség is elég.