Visszautasítja a mostani SZFE aranydiplomáját több Kossuth-díjas és Jászai Mari-díjas művész is

KULTÚRA
2023 szeptember 04., 19:02

Nem veszi át az aranydiplomáját a Színház- és Filmművészeti Egyetemtől Vámos László rendező ötven évvel ezelőtt végzett osztálya, köztük több Kossuth-díjas, Jászai Mari-díjas művész sem. A 444-hez eljutott levél szerint - amit a színművészek eredetileg az egyetemnek címeztek -, nem kérnek a Vidnyánszky Attila gyámsága alatt álló, modellváltó SZFE-ből

Kútvölgyi Erzsébet és Lázár Kati Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművészek, akik a Halhatatlanok Társulatának Örökös Tagjai is,és azok, akik az akkor még Színház- és Filmművészeti Főiskolán, Vámos László osztályában végeztek 1973-ban:

  • Egri Márta Jászai Mari-díjas színésznő,
  • Miklósy Judit színésznő,
  • Varsa Mátyás színész, rendező, író,
  • Vas-Zoltán Iván színész, rendező, dokumentumfilmes.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem tanévnyitóját jövő hétfőn, szeptember 11-én tartják az Uránia Filmszínházban, ahol aranydiplomát adnak (adnának) át az ötven évvel ezelőtt diplomázott növendékeknek.

2021 február 07., 17:35
Az ellenállás ára

A modellváltás megérkezett a Vas utcába: eddig színművészetis diákok voltak itt, most mécsesek és virágok. Az Orbán-korszak leglátványosabb egyetemi ellenállásának helyszínét bezárják, és még a nevét is elveszik.

link Forrás

„Az a Színház- és Filmművészeti Egyetem (korábban Főiskola), amelynek mi egykor növendékei voltunk, a döntés-előkészítés demokratikus szabályainak megkerülésével, a szakma, a hazai és nemzetközi közvélemény tiltakozása ellenére 2020. szeptember 1-én magánegyetemmé alakult. Az újjáalakult intézmény vezetői több alkalommal is határozottan elhatárolódtak az addig működő egyetem működési elveitől, szellemiségétől, és ezzel olyan értékeket tagadtak meg és romboltak le, amelyeknek a szellemében mi annak idején nevelkedtünk.

Nem vehetünk át aranydiplomát azoknak a kezéből, akik megtagadták egykori tanáraink, és tanáraik sorát, Nádasdy Kálmántól Ascher Tamásig. Azt a szakmai nyitottságot és sokszínűséget, amit az átalakítás folyamatában az utolsó pillanatig védeni próbáltunk, és ami számunkra ma is mindennél fontosabb”,

írják a levélben. Megkérdeztük a Színház- és Filmművészeti Egyetem vezetőségét, mit szólnak a tiltakozáshoz. Amint választ kapunk, cikkünket frissítjük.

Az SZFE autonómiájának felszámolásáról és az Orbán-korszak leglátványosabb egyetemi ellenállásáról Plankó Gergő cikkét ajánljuk.