A Viking kapitánya azt állítja, nem látta a Hableányt, és azt hitte, egy uszadékfának ment neki

bűnügy
2023 szeptember 05., 12:36

Több mint négy év után tett írásbeli vallomást a Hableány-perben Jurij C., a Viking hajó kapitánya - írta meg a Blikk.

Az ukrán férfi vallomása szerint nem látta a Hableányt, és azt hitte, egy uszadékfának ment neki. Amikor megtudta, hogy elsüllyesztettek egy hajót, sokkot kapott, ezért kérte a leváltását. A parancsnokságot pedig a másodtiszt vette át.

Az írásbeli vallomást felolvasták a tárgyaláson. A vádlott nem ismerte el a felelősségét, kérdésekre pedig nem válaszolt. Nyilatkozatában több évtizedes dunai hajózási tapasztalatára többször is hivatkozott.

Az ügyész elmondta, nem érti, a vádlott vallomásában miért nincs szó a Viking radarjáról, melyen látszódnia kellett a Hableánynak. Ha figyelte volna valaki a radarképet, a tragédia megelőzhető lett volna. Az ügyész arról is beszélt, hogy a kapitányt ért sokk nem lehet magyarázat arra, hogy a kapitány nem vett részt a segítségnyújtásban.

Jurij C. egy 2019-es bírósági tárgyalás után
photo_camera Jurij C. egy 2019-es bírósági tárgyalás után Fotó: Mónus Márton/MTI/MTVA

Jurij C. az elmúlt négy évben mindig megtagadta a vallomástételt, nem lehet tudni, miért pont most döntött másképp. Jelenleg házi őrizetben van, legalább tízévnyi szabadságvesztésre számíthat. A tárgyalás egy hét múlva folytatódik, az ítélethirdetés szeptember 26-án várható.

A Hableány 2019. május 29-n este süllyedt el a Margit híd pesti hídfőjének közelében, miután ütközött a Viking Sigyn hajóval. A Hableányon 35-en utaztak, közülük 33-an dél-koreai turisták voltak. A tragédiában 27-en vesztették életüket.