Bulgáriában, Törökországban és Görögországban is emberéleteket követelt a városokon át hömpölygő özönvíz

katasztrófa
2023 szeptember 06., 15:26

Többen meghaltak Bulgária délkeleti részén, Carevo városban, ahol autókat vitt el az hirtelen esőzések nyomán kialakult árvíz.

A hatóságok szerint két férfi és egy nő meghalt. A nő testét a Fekete-tenger vitte ki a partra.

Az egyik áldozat épp a családi házon dolgozott, amikor elvitte a víz. Családtagjait, lányát és feleségét, jelenleg is keresik.

A hatóságok jelenleg is dolgoznak Carevo külvárosában található arapjai kemping evakuálásán.

A hírek szerint egy híd összeomlott a város déli határánál. Itt három embert keresnek még, akik valószínűleg a hídon tartózkodtak, amikor az a mélybe zuhant.

A környezetvédelmi miniszter, Julian Popov az esetek után arra figyelmeztetett, hogy fel kell készülni a mostanihoz hasonló hirtelen esőzésekre és katasztrófákra, mert a klímaváltozással ezek sűrűsödni fognak.

Nem sokkal jobb a helyzet Törökországban sem, ahol Isztanbul városát öntötte el a víz, magával sodorva autókat. Többen az egyik helyi könyvtárban rekedtek az áradás miatt. Ketten meghaltak, amikor a kayasehiri metróállomást teljesen elöntötte a víz.

Három további halálesetet jelentettek Kirklareli tartományból, a bolgár-török határról. A víz házakat mosott el a tengerparti Igneada városánál.

Görögországban két áldozata van már az áradásoknak. Magnézia prefektúrában meteorológusok szerint annyi eső esett egy nap alatt, ami mások akár egész őszre is elég. Egy férfi meghalt, amikor egy fal ráomlott Volosz városában az áradás miatt, és egy 87 éves nő is elhunyt.

A földcsuszamlások miatt sokan rekedtek otthonaikban a Pélion-hegység térségében is. (BBC)