A kínai lélegeztetőgépekről akarták kérdezni Pintért, de nem jelent meg a népjóléti bizottság ülésén

POLITIKA
2023 szeptember 07., 11:40

Határozatképtelen volt az Országgyűlés népjóléti bizottságának csütörtöki ülése, amelyen sem a kínai lélegeztetőgépekről meghallgatni kívánt Pintér Sándor belügyminiszter, sem a kormánypárti képviselők nem jelentek meg - közölte Varga Zoltán, a bizottság DK-s elnöke online sajtótájékoztatóján. A rendkívüli bizottsági meghallgatást kifejezetten ebben az ügyben kezdeményezték.

Varga Zoltán szerint az ülésen arról kérdezték volna a belügyminisztert, hogy három év után felelősségre vonnak-e valakit a 300 milliárd forintért megvett és azóta is talán raktárakban porosodó, használhatatlan kínai lélegeztetőgépekért.Augusztus végén derült ki - köszönhetően a Transparency International két évig tartó pereskedésének -, hogy a kormány egyetlen darabot sem adott el a koronavírus-járvány alatt 300 milliárd forintból megvásárolt 17 ezer darab lélegeztetőgép közül.

A TI már akkor megjegyezte: bevétel a jövőben sem várható a raktárban lévő gépek eladásából, az egészségügyi készletekért felelős kormányszerv, az Országos Kórházi Főigazgatóság később sem tervezi egyetlen lélegeztetőkészülék értékesítését sem.

Kiemelt videóink