Izrael apartheidet alkalmaz a palesztinokkal szemben a Moszad volt vezetője szerint

külföld
2023 szeptember 07., 09:46

Egyre több prominens izraeli hasonlítja Ciszjordánia megszállását a korábbi dél-afrikai apartheidhez, írja a Guardian. Legutóbb Tamir Pardo, az izraeli hírszerzés, a Moszad volt vezetője mondta azt, hogy Izrael palesztinok ellenőrzésére szolgáló mechanizmusai - a közlekedési korlátozásoktól kezdve a katonai törvények alá helyezésükig - a régi Dél-Afrikához hasonlítanak.

Izraeli egyenruhás és palesztin férfi vitája Dzsenínben, július 4-én
photo_camera Izraeli egyenruhás és palesztin férfi vitája Dzsenínben, július 4-én Fotó: HAZEM BADER/AFP

A lap szerint Pardo megszólalásának valószínűleg nagyobb hatása lesz, mert Izraelben nagyra becsülik a Moszadot, és mert egy olyan időszakban hangzott el, amikor az izraeli kormány szélsőjobboldali tagjai a független palesztin állam létrehozásának minden lehetőségét el akarják törölni.

„Itt egy apartheid állam van” – mondta. „Ha egy országban két népet két jogrendszer szerint ítélnek meg, az egy apartheid állam”. A 70 éves Pardót 2011-ben nevezte ki a Moszad élére Benjamin Netanjahu, Izrael akkori és jelenlegi miniszterelnöke. Netanjahu pártja szerint Pardo szégyelheti magát a megjegyzései miatt. „Ahelyett, hogy megvédi Izraelt és az izraeli hadsereget, Pardo rágalmazza az országot” - áll a közleményben.

Az izraeli kormányok az apartheid vádjait antiszemitának minősítették, mert attól tartottak, hogy a vádak bojkottmozgalmat indítanak el, vagy utat nyitnak az apartheid elleni nemzetközi törvények szerinti büntetőeljárásoknak. Az ilyen vádakat azonban nehezebb elutasítani, ha azok az izraeli intézményrendszerből érkeznek.

Palesztinok zászlót lógatnak ki az Al-Aksza mecsetnél Jeruzsálemben
photo_camera Palesztinok zászlót lógatnak ki az Al-Aksza mecsetnél Jeruzsálemben Fotó: AHMAD GHARABLI/AFP

Pardo a legmagasabb rangú volt tisztviselők közé tartozik, aki párhuzamot vont az egykor tabunak számító régi Dél-Afrikával. Izrael volt főügyésze, Michael Ben-Yair tavaly azt mondta, hogy „országom olyan politikai és erkölcsi mélységekbe süllyedt, hogy az most már apartheid-rezsim”. Az év elején Mary Robinson volt ír elnök és Ban Ki Mun volt ENSZ-főtitkár - a Nelson Mandela által 2007-ben alapított, globális vezetőkből álló The Elders csoport képviselői - ciszjordániai látogatásuk után arról beszéltek, hogy egyre több bizonyíték van arra, hogy a helyzet megfelel az apartheid nemzetközi jogi definíciójának.