Már nem büntethető az abortusz Mexikóban

külföld
2023 szeptember 07., 06:43

Szerdán megsemmisítették az abortuszt büntető szövetségi törvényt Mexikóban, megerősítve egy korábbi döntést, ami szerint a terhességmegszakítás büntetőjogi szankciói alkotmányellenesek, írja a Reuters.

photo_camera Fotó: ULISES RUIZ/AFP

A bíróság már 2021-ben megállapította az abortusz büntetendőségének alkotmányellenességét, de az a döntés csak Coahuila államra vonatkozott, ahonnan az ügy a legfelsőbb bíróság elé került. „A két évvel ezelőtti, coahuilai döntés nélkül ez sem születhetett volna, meg, de a mai döntésnek jóval nagyobb a hatása arra, hogy Mexikóban hozzáférhető legyen az abortusz” – mondta az ügyet bíróság elé vivő szervezet, a Reprodukciós Választás Csoport (GIRE) igazgatóhelyettese, Isabel Fulda.

A döntés értelmében a szövetségi egészségügyi ellátórendszerben is elérhetővé válhat a művi vetélés, amire egyrészt eddig nem volt lehetőség, másrészt ennek most azért van kiemelt fontossága, mert az ország vezetése az egészségügy centralizálását fontolgatja, írja az MTI. Az egészségügyi minisztérium egyelőre nem reagált a döntésre. Mexikó 32 államából idáig 12-ben törölték el a terhességmegszakítás tilalmát. Legutóbb Aguascalientében a múlt hónapban, ahol szintén a legfelsőbb bíróság mondta ki az abortusz büntetendőségének alkotmányellenességét.