Mexikóban alkotmányellenesnek találták az abortusz büntetését

külföld
2021 szeptember 08., 04:19
comments 6

A mexikói legfelsőbb bíróság ítéletében arra jutott, hogy a terhesség megszakításáért kirótt büntetések alkotmányellenesnek minősülnek, írja a BBC. A Coahuila szövetségi államban meghozott ítélet gyakorlatilag lehetetlenné teszi, hogy nők ellen abortusz miatt emeljenek vádat.

Jelenleg az ország négy szövetségi államát leszámítva mindenhol rendkívül szigorú szabályok vonatkoznak az abortuszra, és csak nagyon kevesen férhetnek hozzá legálisan, jellemzően egy nő csak akkor vetetheti el a magzatot, ha nemi erőszak áldozata volt, vagy ha az élete a terhesség miatt veszélyben van.

Reproduktív jogokért tüntetők 2021 március 8-án, Mexikóban
photo_camera Reproduktív jogokért tüntetők 2021 március 8-án, Mexikóban Fotó: LILIAN CAZABET/Hans Lucas via AFP

A keddi döntés értelmében Coahuila állam büntető-törvénykönyvéből el kell törölni az abortusz krimianalizálására vonatkozó passzusokat.

Luis Maria Aguilar legfelsőbb bíró a döntést a nők jogai szempontjából történelmi jelentőségűnek nevezte. Elemzők szerint az ítélet megnyithatja az utat afelé, hogy országszerte eltöröljék a hasonló korlátozásokat. Nem véletlen, hogy a döntést országszerte ünnepelték a női jogvédő szervezetek.

A BBC megjegyzi, hogy Coahuila az amerikai Texas állammal határos, ahol nemrég rendkívül szigorú abortusztörvényt fogadtak el, ami ellen Joe Biden szövetségi elnök is harcot indított. Így akár arra is lehet számítani, hogy hamarosan majd az Egyesült Államokból érkezhetnek Mexikóba olyan nők, akik legális körülmények között akarnak abortuszt elvégeztetni.

Mexikó a kontinens második legnagyobb katolikus állama, ugyanakkor az abortuszról szóló társadalmi vita egy ideje már a büntethetőség eltörléséről szólt, írja a brit lap mexikói tudósítója, ezért a mostani döntés annyira nem számított meglepőnek. A legfelsőbb bíróság 11 tagja egyhangúlag szavazott a dekriminalizáció mellett. Ez a döntés ugyan csak az állami törvényekről szólt, de a mexikói szövetségi alkotmányos törvények miatt idővel irányadó lesz az összes többi államban is.

A döntés azt is jelenti, hogy azokat a nők, akik abortusz miatt vannak börtönben, azonnal kiszabadulhatnak.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.