Mexikó történelmet ír: két nő indul az elnöki posztért

külföld
2023 szeptember 07., 07:43

A latin-amerikai országnak még sosem volt női elnöke, ez azonban jövőre immár biztosan megváltozik.

Mexikóban ugyanis két nő indul az elnöki posztért - derült ki ma, amikor a kormányzó Nemzeti Újjászületési Mozgalom (Morena) bejelentette, hogy a főváros volt polgármesterét, Claudia Sheinbaumot indítja a jövő évi elnökválasztásokon.

Claudia Sheinbaum a bejelentés után
photo_camera Claudia Sheinbaum a bejelentés után Fotó: CLAUDIO CRUZ/AFP

Sheinbaum 61 éves, mérnök végzettségű politikus, Mexikó jelenlegi elnökének, Andrés Manuel López Obradornak a pártfogoltja.

„Már ma kijelenthetjük: Mexikót a jövő év végére egy nő kormányozza” – kommentálta a hírt Jesús Silva-Herzog Márquez mexikói politológus, hozzátéve, hogy ez egy „rendkívüli változás” az ország számára.

Azt, hogy az ellenzék legnagyobb ereje, a Széles Front Mexikóért (Frente Amplio por México) nevű pártszövetség női politikust küld a választásra, már a múlt héten eldőlt, ekkor nevezték meg Xóchitl Gálvez szenátort jelöltjükként.

A két női jelölt várhatóan egymás gyengeségeit célozza majd meg kampánya során, ez azonban nem lesz egyszerű, mivel sok köztük a hasonlóság - jegyzi meg a The New York Times. Bár egyikük sem nevezhető kifejezetten feministának, mindketten progresszív társadalmi elképzelésekkel és széles körben népszerű szegénységellenes programokkal indulnak.

Az általános választásokat 2024. június 2-án tartják Mexikóban. Ekkor választják meg hat évre az új államfőt, valamint a képviselőhát ötszáz és a szenátus százhuszonnyolc tagját.

Latin-Amerika egyébként élen jár a női államfők tekintetében, az elmúlt 50 évben 11 országnak összesen 13 női elnöke volt, ahogy arra egy olvasónk felhívta a figyelmet, ezen összeállítás alapján.