Több száz millió dollárból építenének fel egy utópisztikus európai kisvárost a Szilícium-völgy mellett

külföld
2023 szeptember 07., 18:33

Körülbelül 800 millió dollár értékű mezőgazdasági területet vásárolt fel a szilícium-völgyi elit egy része a San Francisco-öböl környékén, hogy később egy utópisztikus metropoliszt hozhasson rajta létre a semmiből - írja a New York Times. Mindez azután derült ki, hogy a több éve titokban elkezdett projektet múlt héten hirtelen nyilvánosságra hozták, mivel a helyi lakók egyre élesebben kezdték el kritizálni a rejtélyes földfelvásárlásokat, és az ügy már az amerikai hadsereg és az FBI figyelmét is felkeltette.

Illusztráció a californiaforever.com nevű honlapról
photo_camera Illusztráció a californiaforever.com nevű honlapról

A Flannery Associates nevű vállalat, ami mögött a Szilícium-völgy prominens befektetőinek egy csoportja áll, már 2017-ben elkezdte az észak-kaliforniai mezőgazdasági területek egy részének felvásárlását. Tervük kezdetektől fogva egy új, megújuló energiával működtetett település felépítése volt, ami több ezer munkahelyet teremtene, miközben megbízható tömegközlekedést és kisvárosi életet kínálna a lakosai számára. Nemrég elindított California Forever nevű honlapjukon számos illusztrációt is közzétettek a városról, amin mediterrán stílusú házak, tágas közösségi terek, valamint autómentes városrészek látszódnak. Tehát a leírások és képek alapján egy mindenki számára élhető, zöld, szinte már utópisztikus álomváros rajzolódik ki a honlapon.

Akkor mi baja mindenkinek?

A helyi tisztviselők és lakosok többek között azért tartják problémásnak a kezdeményezést, mert múlt hétig senki sem tudta, hogy pontosan kik állnak a mezőgazdasági parcellák és üres földterületek felvásárlása mögött a San Franciscótól mintegy 60 mérföldre elterülő Solano megyében. Pedig a Flannery Associates

összesen közel 1 milliárd dollárt költött el eddig a projektre, amivel a megye legnagyobb földtulajdonosává vált,

ráadásul még az állam legforgalmasabb légitámaszpontja körül is vásárolt ingatlanokat. Ez utóbbi pedig még az amerikai hadsereg és az FBI figyelmét is felkeltette.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.