Védett fenyőrigókra vadászott egy olasz férfi, vacsorát akart főzni belőlük

belföld
2023 szeptember 07., 07:13

Négy fenyőrigó kilövése miatt emelt vádat az Egri Járási Ügyészség egy olasz férfival szemben.

Az idős férfi 2022. október 31-én kora reggel a terepjárójával hajtott ki a lakóhelyéről Ostoros külterületére, ahová magával vitte az engedély nélkül tartott egylövetű vadászpuskáját a hozzá tartozó ötvenkilenc sörétes vadásztölténnyel együtt, valamint betett a kocsiba több kabátot és két hangszórót. A férfi a falutól nem messze fekvő szőlőültetvény mellett állt meg, a madárdalt játszó hangszórókat kiakasztotta egy fára, a jármű ablakait letakarta a kabátokkal, ő maga pedig elhelyezkedett a vezetőülésen, ahol lesből várta, hogy a madarak felé repüljenek. Ez meg is történt, így sikerült közülük hat lövéssel négyet lelőnie.A puska dörrenéseit meghallotta egy közelben tartózkodó hivatásos vadász, aki ráadásul azt is tapasztalta, hogy a zajra egy egész őzcsapat menekült ki rémülten a szőlők közül. Emiatt a helyszínre sietett, ahol tetten érte a vadorzót, majd kihívta a rendőrséget. A Magyarországon élő külföldi állampolgár a későbbi nyilatkozata szerint azért lövöldözött a kistestű madarakra, mert – állítólagos olasz szokás szerint – vacsorát szeretett volna készíteni belőlük magának.A járási ügyészség lőfegyverrel és lőszerrel visszaélés bűntettével, természetkárosítás bűntettével és lopás vétségének kísérletével vádolja a férfit.

photo_camera Fotó: Wikipédia

Olaszországban a fenyőrigó a mai napig keresett árucikk, tavaly decemberben a NAV mintegy 600 fagyott tetemet foglalt le Fejér megyében, amelyeket Rómában kilóra vásároltak volna fel.

Egyébként már i. sz. I. századi feljegyzések is vannak arról, hogy a Római Birodalom egyik kedvelt csemegéje volt a fenyőrigó, a mezőgazdasági műveiről ismert Columella például hosszasan értekezett arról, hogyan érdemes tartani ezeket a közkedvelt apró madarakat, Pompeiusról pedig fennmaradt egy anekdota, miszerint betegeskedése és étvágytalansága idején az orvosa fenyőrigót rendelt neki, ám a szolgái nem kaptak a piacon. Valaki szerint azonban Lucullustól kaphattak volna, ugyanis az ínyenc hadvezér otthon hizlalja őket, Pompeius viszont nem kért belőle, mondván: „hát Pompeius ne éljen, ha Lucullus nem ínyenckedik?” Aztán rendelt magának valami könnyebben beszerezhető ételt.

A fenyőrigó viszont Magyarországon védett állatnak minősül, az értéke egyedenként 25.000 forint.

A fenyőrigó Magyarországon ritka fészkelő, hazai állománya állandó, fészkelőállománya 30 – 100 pár.