Erős földrengés volt Marokkóban, több mint nyolcszázan meghaltak

külföld
2023 szeptember 09., 05:20

Hatalmas, 6,8-as erősségű földrengés volt a marokkói Magas-Atlasz hegységben péntek este, a jelentések szerint legalább 820 ember meghalt és több százan megsérültek, írja a Guardian.

photo_camera Fotó: FADEL SENNA/AFP

A rengés hatalmas károkat és pánikot okozott a környező tartományokban, Marrákes Unesco világörökségi helyszínnek számító óvárosában több épület is összedőlt. Az MTI azt írja, hogy Marrákes mellett a fővárosban, Rabatban, Casablancában, valamint Agadirban is érezték a rengést. A közösségi oldalakon közzétett képek szerint sokan az utcára menekültek ezekben a városokban, attól tartva, hogy házaik összedőlnek. A marokkói média szerint ez a legerősebb földrengés, ami eddig a királyságot sújtotta.

„A föld körülbelül 20 másodpercig rengett. Az ajtók maguktól nyíltak ki és csukódtak be, amikor a második emeletről rohantam lefelé” - mondta egy szemtanú. A marokkói geofizikai központ szerint a rengés 7,2-es erősségű volt. Az amerikai földtani intézet a rengés erősségét 6,8-ra mérte, ami sekély, 18,5 km-es mélységben történt.

Tizenkilenc éve, 2004. február 24-én a Richter-skála szerinti 6,3-as erősségű földrengés rázta meg a Rabattól 400 kilométerre északkeletre fekvő Al Hoceima tartományt, ami 628 ember halálát és jelentős anyagi károkat okozott. 1960. február 29-én pedig az ország nyugati partvidékén található Agadirban pusztított a földrengés, amiben több mint 12 ezer ember - a város lakosságának egyharmada - halt meg.