A Magyar Református Szeretetszolgálat humanitárius segítséget nyújt Marokkónak

katasztrófa
2023 szeptember 10., 10:00
  • Humanitárius segítséget nyújt a földrengés sújtotta Marokkóban a Magyar Református Szeretetszolgálat (MRSZ).
  • A szervezet első küldöttsége elrepül Marrákesbe, hogy tartós élelmiszerekkel és tisztálkodási szerekkel támogassa a családokat, és a helyi szükségleteket felmérve megtervezze a további segítségnyújtást.

A budapesti sajtótájékoztatón elhangzott, hogy elindul Marokkóba Juhász Márton, a Magyar Református Szeretetszolgálat ügyvezető igazgatója és Hegedűs Gábor, az MRSZ Kutató-Mentőcsoportjának vezetője, akik a helyszínen több tonna adományt szállítanak a földrengésben leginkább érintett térségekbe. Az észak-afrikai országot segítő misszió támogatására adománygyűjtést is hirdet a karitatív szervezet.

„Elsősorban nem kutyás keresésre vagy eltűnt emberek keresésére szakosodunk most, hanem humanitárius segítséget tervezünk nyújtani a földrengés károsultjainak, akik szükséget szenvednek ezekben a napokban” – mondta Juhász Márton. Az adományozott termékeket nem itthonról viszik ki, hanem Marokkóban vásárolják meg és ott bérelt járművekkel fogják azokat célba juttatni, jellemzően tartós élelmiszereket és higiéniai felszereléseket.

Az adományok célba juttatása mellett felmérik a helyi szükségleteket, az MRSZ Kutató-Mentőcsoportja pedig már készenlétben van, hogy szükség szerint, akár hétfőn, útra kelhessenek erősítésként, akárcsak tették februárban a Törökországot sújtó földrengés után – mondta Juhász Márton.

A Marokkói Királyság történelmének legerősebb földrengése pusztított péntek éjszaka: a 7-es erősségű földrengés halálos áldozatainak száma már meghaladta a kétezret, emberek ezreinek vált lakhatatlanná az otthona.

photo_camera Fotó: FETHI BELAID/AFP

A Magyar Református Szeretetszolgálat a földrengés utáni reggelen felvette a kapcsolatot a mentést irányító helyi és nemzetközi szervezetekkel, hogy segíthessen. A marokkóiak szerint most leginkább humanitárius segítségre, így élelmiszerre, tisztálkodási szerekre, takarókra van a legnagyobb szükségük a helyieknek.

A a Magyar Református Szeretetszolgálat országos adománygyűjtést is hirdet, amin keresztül a marokkói segítségnyújtáshoz lehet hozzájárulni. A beérkezett adományokból humanitárius segélycsomagokat állít össze és juttat célba a földrengés károsultjainak a Magyar Református Szeretetszolgálat. (MTI)