Befejezték az Etióp Újjászületés Nagy Gátja nevű óriás-víztározó feltöltését

mezőgazdaság
2023 szeptember 10., 11:46

Befejezték Etiópiában az Etióp Újjászületés Nagy Gátja (GERD) nevű, Szudánban és Egyiptomban aggodalmat kiváltó nílusi óriás-víztározó feltöltését.

Abij Ahmed etióp miniszterelnök bejelentette a feltöltés negyedik, egyben utolsó fázisának „sikeres” befejezését, és szerinte „a nemzeti szívósság minden nehézség ellenére meghozta eredményét”.

A Kék-Nílus vizét áramtermelésre felhasználó óriásgát építése 2011-ben kezdődött, és 4 milliárd dollárba került.

Az épülő GERD az etiópiai Gubában 2022. február 19-én.
photo_camera Az épülő GERD az etiópiai Gubában 2022. február 19-én. Fotó: Amanuel Sileshi/AFP

A beruházás által érintett három ország – Etiópián és Egyiptomon kívül Szudán – augusztus 27-én jelentette be, hogy újrakezdték a vízfelhasználásról folyó, 2021 áprilisában megszakadt tárgyalásokat.

Etiópia szerint a 6000 megawatt kapacitásúra tervezett vízerőmű kulcsfontosságú ahhoz, hogy kielégítse a gazdasági fejlődéshez szükséges áramszükségletet, de Egyiptom és Szudán egzisztenciális fenyegetésnek tekinti a gátat, mert a vízszükségletük szinte teljes egészét a Nílusból fedezik.

Az 1,8 km hosszúm 145 méter magas óriásgát feladata, hogy duplájára növelje az áramtermelést Etiópiában, ahol a kb. 120 millió lakosnak csak a felének van villamos áramja. A vízerőmű segítheti Etiópiát abban is, hogy Afrika legnagyobb áramexportőrévé váljon. (MTI)