Valószínűbb, hogy emberi hiba okozta a két halálos áldozattal járó balesetet a börgöndi repülőnapon

baleset
2023 szeptember 10., 17:55

„Erősen nagyobb a valószínűsége az emberi hibának mint a műszakinak” - nyilatkozta az RTL Híradójának Madas László igazságügyi légiüzemeltetési szakértő a vasárnapi két halálos áldozatot követelő kisrepülőgép becsapódásáról.

photo_camera Forrás: Videa

A börgöndi replőnapon törént balesetről felvétel is készült. „Egy orsó nevű műreplőfigura földközelben nem jól került végrehajtásra. Lehetséges, hogy a beviteli sebesség nem volt hozzá elegendő az emelkedési szakasz után” - magyarázta a baleset lehetséges okát Madas.

A balesetben elhunyt két pilóta mellett további négy sérültről tudni a székesfehérvári polgármester bejegyzése alapján.

Madas ugyanakkor azt mondja, még korai lenne kijelenteni, hogy egyértelműen emberi hibának köszönhető a baleset. Előbb érdemes kivárni a vizsgálat eredményét - igaz, nem úgy hangzott, mint aki túl sok reményt fűzne a vizsgálathoz, hiszen feltételezhetően nem sok minden maradt meg a gépből.

Felmerült az is, hogy a T-28 Trojan típusú gép „bejáratós motorja” hozzájárulhatott volna a szerencsétlenséghez. „Nem feltétlenül. Közvetlen ok-okozati összefüggést nem látnék a két dolog között, de egy biztos, hogy a bejártós motorokkal nem szokás műrepülni” - mondta Madas.