Nem tud hibázni: Putyin még az orosz regionális választást is háromnegyeddel nyerte

külföld
2023 szeptember 11., 04:35

Oroszország 89 régiójából 85-ben, valamint az Ukrajnától elcsatolt területeken rendeztek a hétvégén regionális és önkormányzati választást. Nem meglepő módon Vlagyimir Putyin elnök pártjának, az Egységes Oroszországnak a jelöltjei nyertek, a párt a listás részeredmények alapján nem is kétharmadra, inkább háromnegyedre, a szavazatok 74-78 százalékra számíthat.

Az Európa Tanács nevű jogvédő szervezet a nemzetközi jog durva megsértésének nevezte a szavazást, amivel Ukrajna déli és keleti régiója fölött is meg akarja erősíteni hatalmát.

Putyin pártjának üzenete az volt, hogy ők jelentik a garanciát a stabilitásra.

A választás most sem volt demokratikus, több ellenzéki jelöltnek nem engedték meg az indulást, voltak, akiket őrizetbe vettek, megrongálták az autóikat. A rendszer kritikusai szerint a választások - ha a mindenhonnan folyó háborús propagandát nem számítjuk - az elektronikus szavazási rendszer miatt is könnyen manipulálhatók.

Az újraválasztott regionális vezetők között van Szergej Szobjanyin, Moszkva polgármestere, Putyin hű szövetségese, aki a szavazatok 75 százalékát szerezte meg a leginkább ellenzékinek tartott városban.

Szobjanyin és Putyin megtekinti Moszkvát egy 2017-es felvételen
photo_camera Szobjanyin és Putyin megtekinti Moszkvát egy 2017-es felvételen Fotó: ALEXEI DRUZHININ/AFP

(Reuters)