A kurkuma kivonata ugyanolyan hatékonyan csökkentette a gyomorsavat, mint a legelterjedtebb gyógyszer

Egészségügy
2023 szeptember 12., 11:47
photo_camera Fotó: Simon A. Eugster, CC BY-SA 3.0

A kurkuma az egyik olyan gyógy-/fűszernövény, aminek a gyulladáscsökkentéstől az emésztésserkentésen keresztül a rákgyógyításig egy rakás hatást tulajdonítanak azok, akik anyagilag is érdekeltek ebben. Most azonban olyan tudományos kísérletsorozat eredményét közölték, amely ellenőrzött körülmények között hasonlította össze a kurkuma tényleges gyógyhatását egy bevett, működő hagyományos gyógyszerével.

Ez a gyógyszer, illetve hatóanyag az omeprazol, ami a gyomorban termelődő gyomorsav mennyiségének csökkentésére való elterjedt gyógyszer az úgynevezett
protonpumpa-gátlók családjából. A kísérlet azt vizsgálta, hogy miként viszonyul egymáshoz az omerprazol-tabletta, a kurkuma legfontosabb hatóanyaga, vagyis a kurkumin, illetve a fele-fele arányú gyógyszer-kurkumin-keverék gyógyhatása.

Ezt kettős vakteszttel vizsgálták, placebót is bevetve. A 2019 és 2021 között lefolytatott vizsgálatban 206, thaiföldi kórházakban emésztési panaszokkal kezelt beteg vett részt, három csoportra osztva, 28 napos ciklusokban. A kontrollcsoportok tagjainak hasonló induló értékei voltak a diszpepsziát értékelő úgynevezett SODA-skálán, amiket 28, majd 56 nap után ellenőriztek. Az eredmény: a tiszta kurkuminra jól reagált a betegek szervezete és a három csoportba tartozó szerek gyógyhatása nagyjából hasonlónak bizonyult.

Ha további kísérletek igazolják a kurkumin hatékonyságát, az azért lehet fontos, mert a protonpumpa-gátló gyógyszerek hosszú időn át tartó szedése a tapasztalatok szerint növeli a csonttörések és a fertőzések esélyét.

Azt maguk a mostani kutatás résztvevői is kiemelték, hogy ez a maga nemében az első ilyen vizsgálat volt, aránylag kis mintával, a hatást rövid időn át vizsgálva, hosszútávú adatok nélkül. De az eredmény valós bizonyítékot szolgáltatott arra, hogy a kurkumin akár klinikai gyakorlatban is használható szerré válhat.

A kurkuma egyébként a gyömbér unokatestvére, a kívülről csökött gyömbérre emlékeztető, megvágva viszont lenyűgözően sárga fűszernövénynek jellegzetesen fanyar, kellemes íze van. Az indiai és délkelet-ázsiai konyhák egyik alapnövénye markánsan ízesít, miközben mindent élénksárgára fest.

(via Guardian)