Az Alexandra kiadó szerint nem szoktak kiküldeni gyerekeket a könyvesboltból, ha a „felnőtteknek szóló” résznél ácsorognak

POLITIKA
2023 szeptember 12., 05:11

Hétfő reggel Hadházy Ákos egy „felháborodott szülő” beszámolója alapján írt Facebook-posztot arról, hogy az Alexandra Ázsia Centerben található boltjából kiküldtek egy 15 évest a gyermekvédelmi törvényre hivatkozva, mert a „felnőtteknek szóló” irodalmi könyveket szerette volna megnézni.

Az Alexandra ügyfélszolgálata a szülőnek először egy válaszlevélben reagált, ebben azt írták: „a nem egyértelmű szabályozás miatt kénytelenek voltunk olyan intézkedéseket bevezetni, melyeket értelmezésünk szerint a jogszabályok betartása feltétlenül szükségessé tesz. A jogszabályok egyértelműen előírják azt, hogy a 18 éven aluli gyermekek számára bizonyos tartalmak elérhetővé tétele tilos. Úgyszintén előírják, hogy az ilyen tartalmakat hordozó termékek a többi terméktől elkülönítve, csak zárt csomagolásba forgalmazhatók. Az Alexandra boltokban fóliázva, elkülönítve, és jelöléssel ellátva helyeztük el azon könyveket, melyek a gyermekek számára készültek, és a jogszabály által tiltott tartalmakat hordoznak. Úgyszintén feliratozva jelöljük azon könyveket, melyek nem a gyermekek számára készültek, de tartalmuk miatt azokat kiskorúak számára nem szabad elérhetővé tenni. Sajnálatos, hogy a forgalmazott kiadványaink igen nagy része beleesik ezen kategóriákba. Levelében foglaltakat átgondolva munkatársainkkal ismételten egyeztetjük a követendő helyes eljárást, és bízunk abban, hogy a jogszabályok betartására irányló erőfeszítéseink nem keltenek vásárlóinkban további kellemetlen érzést, és a vásárlás élménye továbbra is elérhető marad”.

Hadházy ehhez annyit tett hozzá: „Persze a csapda világos: amíg a propagandakormány ilyen aljasságaival foglalkozunk, addig sem kell a gigantikus lopásaikról, fényűző életükről, az Európa rekord inflációról, csökkenő reálbérekről, széteső oktatásról, egészségügyről és államigazgatásról beszélni.”

Ezek után az Alexandra ügyvezetője, Matyi Alexandra a hvg.hu-nak azt mondta, szerinte Hadházy állításai valótlanok, a bolti dolgozó pedig csak a törvényi előírás szerint járt el.

„Vásárlónk megkeresésében azt jelezte felénk, hogy amikor 15 éves gyermeke a szépirodalmi könyvek felé indult, munkatársunk udvariasan, de egyértelműen felhívta a figyelmét, hogy kiskorú lévén a felnőtt könyvekhez nem mehet oda. Vásárlónk kifogására adott válaszunkban leírtuk, hogy a hatályos jogszabályi környezetben egyértelmű előírás az, hogy 18 éven aluli gyermekek számára bizonyos tartalmak elérhetővé tétele tilos; az ilyen tartalmakat hordozó termékek a többi terméktől elkülönítve, csak zárt csomagolásban forgalmazhatók” – mondta Matyi Alexandra, aki hozzátette: „szó sem volt tehát arról, hogy egy gyermeket kitessékeltünk volna; nem tagadtuk volna azt, hogy számára csak a gyermekirodalmat engedtük megnézni, továbbá, hogy boltjainkban már az is tilos, hogy egy kiskorú a felnőtt világirodalom polcainak közelébe menjen”.