Az amerikai gyógyszerhivatal szerint hatástalan a legnépszerűbb orrdugulás elleni gyógyszer fő hatóanyaga

Egészségügy
2023 szeptember 12., 19:19

Hatástalannak találta az orrdugulás megszüntetésére vonatkozó legnépszerűbb gyógyszerek fő hatóanyagát az USA Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatalának (FDA) szakértői testülete.

A szövetségi intézmény tanácsadói bizottsága szavazással fogadta el a legújabb vizsgálatának eredményét arról, hogy a fenilefrint tartalmazó, recept nélkül kapható, szájon át bevitt gyógyszerek az ígért hatást nem eredményezik.

A szakmai vélemény szerint a megfogalmazott aggályokra az sem lenne megoldás, ha a gyártók növelnék a szereik fenilefrin tartalmát, mert az súlyos mellékhatásokhoz, így a vérnyomás veszélyes megemelkedéséhez vezethet.

A fenilefrint tartalmazó, szabadon forgalmazható készítmények az elmúlt másfél évtizedben a legnépszerűbb orrdugulás elleni gyógyszerekké váltak, miután egy 2006-os szövetségi törvény a korábban elterjedt pszeudoefedrin tartalmú szereket vénykötelessé tette, mert abból a hatóanyagból metamfetamin kábítószer nyerhető ki.

Ha az amerikai gyógyszerhivatal elfogadja tanácsadóinak javaslatát, akkor a legnagyobb gyógyszergyártóknak, így a Johnson&Johnson-nak, a Bayernek és több más piaci szereplőnek gondoskodnia kell arról, hogy érintett készítményei lekerüljenek a gyógyszertárak és drogériák polcairól – írja az MTI.

photo_camera Kollégánk, Ács Dániel hat éven át volt orrspray-függő, 2021-re tudott róla lejönni.

Disclaimer: Olvasónk hívta fel rá a figyelmet, hogy az FDA anyagából kiderül: kifejezetten a szájon bevitt fenilefrint minősítették hatástalannak, a nazális alkalmazás fel sem merül a vizsgálatban. Az is téves információ, hogy ez egy népszerű orrspray-hatóanyag lenne: nem az, ezt itthon is szájon át szedhető szerekben alkalmazzák, például a Coldrexben és a Neocitranban. Egyetlen olyan ismertebb orrspray van, ami tartalmaz fenilefrint, az pedig az Otrivin allergiásoknak szánt készítménye. A cikket ennek megfelelően átírtuk.