Betiltották az arcot eltakaró ruhadarabok viselését az állami és magániskolákban is Egyiptomban

oktatás
2023 szeptember 12., 15:24

Egyiptomban betiltották az arcot eltakaró ruhadarabok viselését az állami és magániskolákban is, ami heves társadalmi vitát váltott ki a legnépesebb arab országban.

Hétfőn rendelet jelent meg az Ahbar el-Jaum közlönyben az iskolai egyenruha viseléséről. A szabályozás értelmében a fejkendő viseléséről mindenki szabadon, külső nyomás nélkül maga dönthet.

A túlnyomó részben muszlimok lakta Egyiptomban a nők többsége ugyan hord fejkendőt, de az arcot is eltakaró ruhadarabot csak egy kisebbség hordja.

A rendelet élénk társadalmi vitát váltott ki. Ahmed Músza tévés műsorvezető, aki Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök hívének számít, üdvözölte a szabályozást, ami szerinte „fontos lépés a szélsőségesség felszámolásának útján”.

Gyerekek egy általános iskola osztálytermében az egyiptomi Gízában a tanév első napján, 2021. október 10-én.
photo_camera Gyerekek egy általános iskola osztálytermében az egyiptomi Gízában a tanév első napján, 2021. október 10-én. Fotó: SAYED HASSAN/Controluce via AFP

A demokratikusan megválasztott Mohamed Murszi 2013-as megbuktatása után az új elnök, Szíszi kíméletlenül lépett fel a Murszihoz köthető, Muszlim Testvériség nevű iszlamista szervezet ellen, amit még abban az évben terrorszervezetté nyilvánítottak. Azóta több száz iszlamistát és ellenzékit vettek őrizetbe és ítéltek el tömeges perekben.

A Kairói Egyetem 2015 végén tiltotta meg az oktatóknak az arcot fedő ruhadarabok viselését, a döntést 2020-ban a bíróságok is megerősítették.

Franciaországban az idei tanévtől az abaját tilos hordani az iskolákban. (MTI)