ENSZ: Az amerikai-mexikói határ a leghalálosabb szárazföldi migrációs útvonal a világon

határ
2023 szeptember 12., 15:05

Az ENSZ Nemzetközi Migrációs Szervezetének (IOM) friss adatai szerint az amerikai-mexikói határvidék a világ leghalálosabb szárazföldi migrációs útvonala, ahol évente százak veszítik életüket a veszélyes sivatagi átkelés során.

Míg az egész amerikai kontinensen 2022-ben összesen 1457 esetet regisztráltak, a szervezet egyedül az amerikai-mexikói határ mentén tavaly 686, migrációhoz köthető halálesetet és eltűnést dokumentált. De a tényleges szám a hiányos – többek között a texasi halottkémi hivataloktól és a mexikói kutató-mentő ügynökségtől származó – adatok miatt valószínűleg ennél is magasabb.

Paul Dillon, a szervezet szóvivője azt mondta, a rögzített adatok „a rendelkezésre álló legalacsonyabb becslések”, a riasztó számok pedig arra figyelmeztetnek, hogy határozott fellépésre van szükség a bevándorlás törvényes kereteinek megteremtése érdekében.

„Az ENSZ-szervezet által az amerikai kontinensen tapasztalt egyik legaggasztóbb tendencia a karibi térség migrációs útvonalain történt halálesetek számának emelkedése volt. A legtöbb áldozat a Dominikai Köztársaságból, Haitiről és Kubából érkezett” – mondta szóvivő.

Anya és fia mászik át Mexikóból az Egyesült Államokba a texasi határkerítésen 2023. augusztus 2023-án.
photo_camera Anya és fia mászik át Mexikóból az Egyesült Államokba a texasi határkerítésen 2023. augusztus 2023-án. Fotó: Suzanne Cordeiro/AFP

Az amerikai határőrök beszámolói szerint a sivatagokon, kanyonokon és kaktuszokkal benőtt hegyvidéken átkelve nyáron sok bevándorló hőgutába, télen pedig a kimerültségbe és kihűlésbe hal bele. A halálesetek és eltűnések közel fele a Sonora-sivatagon és a Chihuahua-sivatagon való átkelés során következett be.

Az IOM adatai szerint a Panama és Kolumbia közötti dzsungeles, a bűnbandák jelenléte miatt is veszélyes határvidéken tavaly 141 ember halt meg. A panamai kormány új intézkedéseket jelentett be, hogy megfékezze a Darien-hasadéknak nevezett területen át érkezők számának emelkedését, ami idén minden idők legmagasabb szintjét érte el. (MTI)