Már több mint 2800 halottja van a marokkói földrengésnek

külföld
2023 szeptember 12., 04:45

Spanyolországból, Nagy-Britanniából és Katarból is érkeztek mentő- és kutatócsapatok Marokkóba, hogy segítsenek megtalálni a pénteki 6,8-as erősségű földrengés túlélőit. A rengés miatt a térségben gyakorlatilag minden elpusztult, a túlélők elvesztették otthonaikat, már negyedik éjszakájukat töltötték a szabad ég alatt.

photo_camera Fotó: FETHI BELAID/AFP

Az állami televízió hétfő esti tudósítása szerint a halálos áldozatok száma 2862-re emelkedett és 2562 ember megsérült. Az eltűntek számáról egyelőre becslést sem adtak ki. A hadsereg további mentő-csapatok érkezését várja, ivóvizet és élelmiszert biztosítanak a túlélőknek, akiknek sátrakat és takarókat is adnak.

Tinmelben és más falvakban puszta kézzel kaparják a földet és a törmeléket áldozatok után kutatva. A Reutersnek egy 66 éves férfi elmondta, hogy Tikekhte-ben a helyi lakosok már 25 embert mentettek ki, akik közül az egyik a nővére volt.

photo_camera Fotó: SAID ECHARIF/Anadolu Agency via AFP

A rengés epicentruma Marrákestől 72 kilométerre volt, ahol a világörökség részét képező történelmi óváros néhány épülete megrongálódott. A rengés jelentős károkat okozott a 12. századi Tinmel-mecsetben is. (Reuters)